1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. CLAAS представя новата генерация големи трактори AXION 900

CLAAS представя новата генерация големи трактори AXION 900

Повече мощност, повече екстри, повече удобство

Тракторите на CLAAS от серията AXION 900, предназначени за големи стопанства, бяха представени за първи път през 2011 г. и бързо се наложиха на пазара. Причина за това са значителната теглителна сила, отлично адаптираните двигател и трансмисия, изключително лесното управление и високата горивна икономичност. Сега CLAAS представя новата генерация AXION 900, която е претърпяла цялостно усъвършенстване и предлага много нови функции. Те включват по-мощни двигатели с концепция за по-ниски обороти, оптимизирано управление на трансмисията CMATIC, новият терминал CEBIS със сензорен дисплей и мултифункционален лост за управление CMOTION, както и новото ниво на оборудване CIS+ с мултифункционален подлакътник.
 
Мощни двигатели и нов модел, предлагащ мощност до 445 к. с.

Всички нови модели AXION 900 разполагат с доказалия се и усъвършенстван 6-цилиндров двигател FPT Cursor 9 с обем 8,7 л. Той отговаря на всички изисквания на стандарт за екологичност Stage IV (Tier 4) и е оборудван е с нов турбо-компресор с променлива геометрия, произвеждащ оптимално количество въздух под налягане, необходимо за моментното натоварване и обороти на двигателя. В резултат на това 70 % от максималния въртящ момент е на разположение дори при работа на празен ход. Максималната мощност на моделите (AXION 920 – 960) е увеличена и сега тя е в диапазона 325 – 445 к. с. (по стандарт ECE R 120). Традиционно тракторите AXION 900 отдават пълната мощност при старт от място и при всички скорости на движение напред, без използване на допълнителната мощност.

Повишен въртящ момент при по-ниски обороти

Благодарение на иновативната концепция за работа при по-ниски обороти, AXION 900 отдава 18% повече въртящ момент от преди при редуцирани обороти на двигателя (до 200 об./мин по-малко). По този начин се намалява консумацията на гориво и се гарантира оптимална ефективност при всякакви работни и транспортни дейности.

Още по-голяма икономия на гориво, от порядъка на 2 л/час, се реализира чрез автоматичното понижаване на оборотите на двигателя от 800 на 650 при работа на празен ход. В режим ECO PTO, до 95% от максималната мощност на двигателя се предава към силоотводния вал, независимо от редуцираните обороти на двигателя, което дава възможност да се управляват тежки инвентари при по-ниски обороти.

Безстепенна трансмисия CMATIC с подобрения в хардуера и софтуера

Всички модели от новата серия AXION 900 стандартно са оборудвани с усъвършенстваната безстепенна трансмисия ZF Terramatic, доказала се при серията AXION 800. Тя е адаптирана към повишената мощност на тези трактори и притежава забележителна стабилност и предаване на силовия поток с голяма част на механичната компонента, осигурявайки оптимална ефективност при всякакви скорости в диапазона от 0,05 до 50 км/ч. Системата за управление на трансмисията CLAAS CMATIC използва нова генерация софтуер, обединяващ много от изискванията на клиентите, идентифицирани в реални работни условия и постигащ още по-добър синхрон между двигател и трансмисия. Така например е възможно деактивиране на темпомата чрез педала на газта и съответно по-бързо напасване към текущия вид работа, като водачът може с едно натискане на бутон да сменя между две съхранени стойности за спад на оборотите на двигателя.

Две нови версии се предлагат за първи път
За първи път AXION 900 се предлага в 2 различни версии – CIS+ и CEBIS.

Както при CEBIS (CLAAS електронна бордова информационна система), опцията CIS+ (CLAAS информационна система) може да се похвали с изключително опростено използване и в сравнение с CEBIS предлага висока степен на удобство, и по-голяма опростеност. CIS+ включва 7-инчов CIS цветен дисплей, разположен на А-колонката на кабината и усъвършенстван мултифункционален подлакътник с кръстат лост ELECTROPILOT и контролен лост за управление DRIVESTICK за управление на трансмисията CMATIC.

Версията CEBIS има нов CEBIS-терминал с 12-инчов сензорен дисплей и усъвършенстван ергономичен подлакътник с мултифункционалната ръкохватка за управление CMOTION за удобно управление на всички основни функции, с използване само на палеца и първите два пръста на ръката. Новият CEBIS предлага много нови функционалности за бързо и точно управление. Неговата интуитивна работна структура се базира на познатата досега генерация CEBIS и е оптимизирана за използване със сензорен дисплей. Една особено удобна функция е възможността за настройване на най-често използваните операции с помощта на DIRECT ACCESS, като просто се докосва силуетът на машината върху сензорния дисплей на CEBIS.
Прецизните CLAAS GPS системи за водене се предлагат допълнително за  CIS+ и CEBIS версиите на оборудване при всички трактори AXION 900.

Още по-удобна хидравлика

Всички трактори AXION 900 са оборудвани с товарочувствителна хидравлична система с дебит 150 или 220 л/мин и лостове за лесно освобождаване на хидравличните двойки отзад. При версия CIS+ се предлагат до 6 двойки клапани, а при версия CEBIS до 8. И при двете версии те се управляват по електронен път с помощта на лостчета върху мултифункционалния подлакътник и с кръстатия лост ELECTROPILOT. Допълнително функционалните бутони върху подлакътника и мултифункционалния лост за управление могат да бъдат конфигурирани за всяка една двойка клапани. Това намалява натоварването на водача, особено по време на комбинирани операции, т. к. има по-малка необходимост от промяна на позицията на ръката.

Приоритизиране на хидравличните клапани за постоянен дебит на маслото

При версия CEBIS водачът може да присвои приоритет на който и да е клапан. Предварително зададеното количество масло за приоритизирания клапан остава почти константно, дори когато се използват и другите клапани. Тази опция за приоритизация е полезна – например при непрекъснато работещ инвентар като хидро-мотори или прецизни пневматични сеялки с нужда от постоянен поток на масло по време на работа. Времето за отваряне и затваряне на всеки клапан също може да бъде настроено в новия терминал CEBIS. Водачът може да определи колко бързо трябва един клапан да достави предварително зададения максимален дебит след активиране. Това позволява на хидро-мотори или на други по-малки хидравлични цилиндри, напр. за маркир, да се управляват по-плавно и с по-малко износване на материала.

Различни видове тегличи за широк набор от инвентари

Новият AXION 900 има универсална основа за теглич, позволяваща използване на дълъг теглич и гнездо за куки на теглича. Могат да бъдат използвани до 6 различни вида устройства за теглене. При версията с теглич отворите в гнездото позволяват настройване на разстоянието между задната ос и точката на прикачване, позволявайки на водача да променя точката на прикачване на инвентара така, както е най-подходящо за извършваната в момента дейност, а именно:

- Прибран: повишен комфорта на управление, например при транспорт по пътя с по-голяма натоварване на теглича, като натоварването на теглича е изнесено към задната ос, т. е. напред.

- Изваден: намалява радиуса на завой на комбинацията трактора/инвентар, например при работа в полето, при изнасяне на точката на завъртане назад
Основата за теглич на новия AXION 900 отговаря на изискванията на стандарт ISO 500, позволяващ директната употреба на тегличи от различни производители, съвместими със същия стандарт. Като алтернатива се предлага pick-up теглич.

Нов пакет осветление и полезни детайли в практиката

Всички модели трактори AXION 900 се предлагат опционално с пакети с LED светлини. Пакетите включват до 20 LED работни светлини и LED светлини за движение, включително дневни светлини. Допълнително всички модели могат да бъдат оборудвани с демонтируемо чекмедже за инструменти с телескопични водачи, което стана много популярно при AXION 800.  Чекмеджето е достатъчно голямо, за да събере стандартна кутия с инструменти, позволявайки комплектът инструменти на борда да бъде подменян, в зависимост от различните видове работа. Друг полезен детайл в ежедневната работа са лесно достъпните, външни полюси на акумулаторната батерия при всички модели. Това означава, че всеки трактор може да бъде използван като източник на ток с много малко усилия, например при презареждане с гориво. Широкоъгълни огледала с две отделни зрителни зони и извод за сгъстен въздух при стъпалата отляво на кабината също се предлагат стандартно при новия AXION 900

Новите трактори AXION 900 ще се предлагат на пазара от края на 2017 г. Можете да ги намерите при официалния вносител на CLAAS за България фирма РАПИД КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.