1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. CLAAS представя новата генерация от сериите ARION 500 и 600

CLAAS представя новата генерация от сериите ARION 500 и 600

Повече информация при официалния вносител на CLAAS за България фирма РАПИД КБ ООД

Със сериите ARION 500 и 600 CLAAS предлага трактори с многостранно приложение и висока степен на комфорт, които са подходящи както за работа на полето и ливадата, така и за транспортиране, и товаро-разтоварни дейности в селскостопанския двор. Сега CLAAS представя новата генерация от вече доказалите своите качества серии, с повече варианти на оборудване, разширен набор от двигатели и множество нововъведения. Кък тях спадат новото ниво на оборудване CIS+, новият терминал CEBIS, доусъвършенстваните функции на трансмисиите HEXASHIFT и CMATIC, както и новораз-работеното окачване на предния мост PROACTIV. 

За първи път се предлагат три варианта на оборудване
С базовото оборудване CIS, новото CIS+ и комфортният вариант CEBIS за пръв път при моделите от сериите ARION 500 и 600 разполагате с три различни варианта на оборудване. Всички версии се предлагат с предавателня кутия HEXASHIFT, с превключване на предавки под товар, а като алтернатива версиите CIS+ и CEBIS могат да бъдат доставени с безстепенната предавателна кутия CMATIC. Докато целенасочено опростената версия CIS работи с механични разпределители и дисплей CIS, CIS+ се предлага серийно с електронни разпределители и CIS цветен дисплей. И двете версии разполагат с утвърдилия се вече многофункционален подлакътник за ръката и с кръстат лост ELECTROPILOT, както и с лоста DRIVESTICK за управление на трансмисията. При оборудването CEBIS освен това имаме изцяло новоразработения терминал CEBIS с 12-инчов сензорен дисплей и интуитивен бърз достъп DIRECT ACCESS, както и мултифункционална ръкохватка CMOTION, която може да се обслужва само с три пръста. 

По-широк диапазон от мощности
Спектърът от мощности на сериите ARION беше разширен. Сега той се простира от 125 к. с. при ARION 510 до 185 съотв. 205 к с. при ARION 660 благодарение на софтуера CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM). При ARION 660 CPM осигурява допълнителна мощност от 20 к.с за транспортни дейности и работа с ВОМ. Всички моделите ARION 500 работят с 4-цилиндрови двигатели, докато ARION 600 са с 6-цилиндрови. При моделите ARION 600 оборотите на празен ход в състояние на покой на машината се намаляват автоматично от 800 на 650 об./мин., което допълнително спестява гориво. Всички двигатели отговарят на изискванията на стандарт за отработени газове Stage IV (отговарящ на Tier 4), благодарение на комбинация от EGR (рециркулация на отработените газове с охлаждане), филтър за твърди частици (DPF) и SCR-катализатор (селективна каталитична редукция). Въпреки интегрирането на AdBlue-резервоар, обемът на дизеловия резервоар леко е увеличен. 

HEXASHIFT кутия с превключване под товар, с функция темпомат и система SMART STOP
Утвърдената трансмисия HEXASHIFT с превключване на предавките под товар на новата серия ARION бе усъвършенствана в практически условия на работа и предлага множество нови допълнителни функции. Към тях спада напр. функцията темпомат, при която избраната от водача скорост се поддържа автоматично при оптимални обороти на двигателя. По този начин двигателят работи винаги особено икономично, независимо от работата, която се извършва. За удобство при управлението служи вградената функция SMART STOP. При задействане на спирачката, трансмисията автоматично се разединява, без необходимост от използване на съединителя. Това е облекчение за водача, особено при интензивни дейности, свързани работа с челен товарач или при пресоване на кръгли бали. 

Управлението на трансмисията CMATIC работи с нов софтуер
Безстепенната трансмисия CLAAS CMATIC на моделите ARION 600/500 работи с нова генерация софтуер, при който са взети под внимание множество желания на клиентите от практиката и е доусъвършенствана адаптацията между двигателя и трансмисията. Така например е възможно деактивиране на темпомата чрез педала на газта и съответно по-бързо напасване към текущия вид работа, като водачът може с едно натискане на бутон да сменя между две съхранени стойности за спад на оборотите на двигателя.

Ново окачване PROACTIV на предния мост
Всички нови модели ARION 500 и 600 могат да бъдат снабдени с новоразработеното от CLAAS окачване на предния мост PROACTIV. Благодарение на косото разположение под формата на триъгълник на двата поддържащи цилиндъра, теглото на трактора е разпределено оптимално към предния мост. Освен това интелигентното управление на окачването на предната ос PROACTIV дава възможност за активна стабилизация срещу напречно люлеене в завои и намалява надлъжното люлеене при спиране или ускоряване. Това гарантира оптимален комфорт, дори при бързо каране по улици, полски пътища и полета, и прави движението с тежък прикачен инвентар по-сигурно, тъй като се избягва люлеене на композицията. 

Кормилно управление, мислещо заедно с Вас
Новите модели ARION 500 и 600 могат да се поръчват и с динамичното кормилно управление Dynamic Steering на CLAAS. С тази система водачът с едно натискане на бутона може да промени броя на оборотите на волана, за един и същ ъгъл на завиване на предните колела. Адаптирането се осъществява с две различни автоматични програми с по две степени и една ръчна програма с четири степени на интензитет. Това прави маневрирането по-лесно и бързо, особено при интензивни дейности, свързани с кормилното управление, като работа с челен товарач или обръщане в края на реда. 
 
Кабини с 4 или 5 колони
Всички модели се предлагат с широка гама кабини. Всички те са просторни, с непрекъснато предно стъкло с оптимална видимост във всички посоки, включително и към широки инвентари теглени отзад. Клиентите могат да избират между познатия вариант на 5-колонна кабина и врата с неголямо надвесване, и кабина с 4 колони, осигуряваща непрекъсната видимост от лявата страна на водача. Кабината с 4 колони вече се използва при по-големите модели AXION 900 и 800.

Електронна ръчна спирачка, повече хидравлична мощност и по-големи гуми
За първи път новите серии ARION 500 и 600 се доставят с електронна ръчна спирачка Parklock на реверсивния лост REVERSHIFT.  Ако водачът стане от седалката, без да активира Parklock, автоматично се активира ръчната спирачка на трактора и цялата композиция, за да се избегнат аварии в следствие неконтролирано потегляне на трактора. Освен това, в допълнение към досегашната хидравлика Load-Sensing със капацитет 110 л/мин., има нов вариант на помпа с дебит 150 л/мин. За моделите ARION 630 и над него, вече има възможност да се доставят 42 цола джанти и максимален диаметър на гумите до 1,95 м, с които имаме голяма транспортна тяга с едновременно щадене на почвата. 

Новите модели CLAAS ARION 500 и 600 ще се доставят от октомври 2017 г.
Може да ги намерите при официалния вносител на CLAAS за България фирма РАПИД КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.