1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Държавата ще спасява агроавиацията

Държавата ще спасява агроавиацията

 

Усилено се подготвя процедура за сертифицирането на самолетите и вертолетите от аграрната ни авиация. Държавната машина се е задействала, след като шефът на Съюза на селскостопанските авиационни фирми Ганчо Даскалов алармира, че има опасност България да остане без "малка авиация" след влизането ни в ЕС.

Преди месец той съобщи, че не са договорени условията, при които ще работят аграрните летателни машини след присъединяването ни към Евросъюза. "При тези условия Европейската агенция за безопасност на полетите няма да даде типов сертификат на наличните ни 80 самолета АН-2 и на 25 вертолета Ка-26. Ако не бъдат взети спешни мерки, от 2007 г. авиационните ни фирми няма да могат да летят у нас", предупреди Ганчо Даскалов.

След сигнала на авиатора били изпратени представители от Министерството на транспорта в Полша, където се произвежда АН-2. Направени били консултации как действащите у нас машини да бъдат сертифицирани. Обмисляли се варианти процедурата да бъде приложена едновременно в България, Румъния и Унгария.

"Свързах се и с конструкторското бюро "КАМОВ" в Москва - производителите на вертолетите Ка-26. Договорихме се да подготвят пълния комплект от документи за получаването на сертификати", съобщи Ганчо Даскалов. Според него сумата, която ще трябва да платят авиофирмите за сертифицирането, ще е около $ 400 000.

"Предвижда се тези средства първо да се поделят между трите държави. Делът, който се падне да плаща България, ще се разпредели между действащите у нас 26 селскостопански авиооператори в зависимост от броя на машините, които има всяка от фирмите", каза Даскалов./trud.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.