1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Димитър Мачуганов: Животът е един малък миг, а моята максима е да се живее и работи на максимални обороти

Димитър Мачуганов: Животът е един малък миг, а моята максима е да се живее и работи на максимални обороти

Димитър Мачуганов е един работещ човек на 52 години с две прекрасни внучки, с амбицията да се развива семейният бизнес. Така се определя той самият, като споделя, че е истински щастливец, защото има най-големия стимул за работа днес - приемствеността в семейната компания в лицето на своя син Андрей Мачуганов, който е рамо до рамо с него.

Не идваме за първи път в стопанството на Димитър, няма и да е за последен. Тук винаги има какво да се види и научи, защото стопанства като това са пример и стимул за всеки, в чиито гърди тупти фермерско сърце.

 

Какво мотивира и вдъхновява Димитър Мачуганов?

Знаете ли, човек не трябва да спира да се развива, защото животът е един малък миг и всеки един пропилян ден на този свят е невъзвръщаем по никакъв начин и не може да го компенсираш. Затова моята максима е да се живее на максимални обороти и да се работи на максимални обороти. Животът е един и е кратък и трябва да го използваме пълноценно. Бъдещето в нашата фамилия, защото нашият бизнес е семеен, е насочено към укрепване на това, което сме постигнали, да го опазим и доразвием.

Няма как да не попитаме Андрей защо застава зад баща си и избира земеделието пред много възможности за един млад човек:

Изборът ми да се занимавам със земеделие се случи много плавно и постепенно, когато започнах да помагам на баща ми, да се уча и да се занимавам с различните части от бизнеса. Мога да кажа, че въпреки близо 10 годишния ми вече опит, в тази дейност, продължавам да се уча. Избрах земеделието, защото то е едно голямо предизвикателство, а работата за един човек трябва да бъде такава.

От типично зърнопроизводство, Димитър Мачуганов и синът му развиват дейността на стопанството до едно следващо ниво - производство и преработка на висококачествена дехидратирана люцерна и пелети. Те вече изнасят своята продукция в над 16 държави, а брандът им е разпознаваем като гаранция за високо качество.

За изминатия път, решението за преработка на произведената продукция и предизвикателствата Димитър и Андрей Мачуганови споделиха:

Димитър Мачуганов:

Диверсификация е думата, която ни накара да се замислим какво да променим в нашето стопанство, в нашата култура на работа, в нашия начин на мислене.

Предприятието, което успях да съградя със семейството си, е точно предприятие за преработка на люцерна. Защо люцерна? Защо да не продължим да инвестираме в зърнопроизводството? Зърното за нас е постигната тема, а и смятам, че перспективата пред зърнопроизводството не е най-добрата, защото сме в конкуренция с черноморския регион с много големи производители като Украйна, Русия. Да добавим стойност, трябваше да използваме култура, която е позната и традиционна за България. Така обърнахме поглед към люцерната и съградихме предприятие за преработка.

Андрей Мачуганов:

Люцерната е изключително благодатна култура, но тя изисква своята специфика. Ние сме в 6 месечна жътва в годината, когато прибираме нашите откоси. Ключът да правим един качествен продукт и да го изнасяме в над 16 държави е това, че сме затворили целия цикъл. При нас нещата започват на полето от обработката, засяването на полето, след това прибирането на люцерната, преработката в нашето предприятие, до последващата реализация за крайните клиенти.

За Димитър Мачуганов - Партньорството означава доверие

Партньорството означава доверие. Партньорството означава взаимност. С  Case IH сме израснали в нашето стопанство. Бяхме в началото малки, сега сме от големите. Няма как с големия бранд, с големия партньор, с който има взаимност, доверие, да не се развиваме. Това е формулата на нашето уважение и нашето партньорство.

Ето поредното свидетелство за нашето партньорство с Case IH. Тук, в полетата на нашето стопанство, е балопресата LB436 HD, машина №2, произведена в света. Вече я ползваме 10 дни. Видях машината в Хановер по време на Агритехника и бях силно впечатлен. Помолих да я тестваме при нас, защото иновациите и технологичните решения са уникални наистина и са много. Приятно се изненадах, че успяха да я доставят, защото все пак България не е най-големият пазар на Case IH в света и аз не съм най-големия клиент на Case IH в България. И ето машина № 2 e в нашето стопанство, другата е някъде по света, където също я тестват и съм приятно изненадан, че всички тези иновации работят на 100%. 

Кое впечатлява Димитър Мачуганов в Машина на годината 2020 – балопресата LB436 HD?

Ключов момент си остава качествената машина. Най-иновативното, за което са се погрижили при тази машина, е това как тя да бъде обслужвана лесно. Почистването, заготовката, приготвянето за работа при една конвенционална машина отнема много време. През цялото време насоките са как да се облекчи този процес и да се случат нещата навреме, лесно и удобно.

 

Не само дизайнът е променен изцяло и е впечатляващ. Няма как да не споменем редукторното задвижване, че саковете, които носят ролките със сезала автоматично се повдигат, самата машина се повдига да е лесно на оператора да влезе и зареди евентуално скъсан сезал. От старите машини е взето най-доброто - добрите възвързвателни апарати. Повишена е компресията, удължен е целият тунел, от който излизат едни прекрасни тежки бали. А скоростта с която работи -  разликата е осезаема с предходното поколение машини.

Питаме Димитър Мачуганов какво за него е земеделието?

Земеделието за мен е най-пълноценната част от живота ми. Това е тежък, на моменти непосилен труд, но няма по-голямо удоволствие да създаваш живот и да береш плодовете от него.

Ако искате да разберете защо Димитър и Андрей Мачуганови избират люцерната за диверсификация на своето стопанство, вижте цялото интервю тук https://bit.ly/3gUGUHb

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.