1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. FederUancoma: Намаляват инвестициите в селскостопанска техника

FederUancoma: Намаляват инвестициите в селскостопанска техника

Каква е картината на пазара на агромашини в света

Данните за продажбите на трактори в света показват общ спад, беше отчетено на пресконференцията на FederUnacoma в Болоня в навечерието на откриването на изложението EIMA International. Намаление се наблюдава в Европа, Китай и Бразилия, докато Индия възобновява растежа. Намаляването на доходите на земеделските стопани в резултат на нарастване на производството и спада в цените на основните стоки е в основата на намаляването на покупката на машини. Това оставя фермерите с по-малки възможности за инвестиции. В географско отношение се появяват нови активни пазари, като например Виетнам, Филипините, Камбоджа и Етиопия.

Пазарът на трактори ще приключи 2016 г. със спад в почти всички големи страни. Данните показват през първите девет месеца на годината спад в продажбите в Европа (-6%), Китай (-29%), Бразилия (-17%), Русия (-19%) и Япония (-24%). Малко държави поддържат положителни индекси; сред тях са Индия (+ 17%, което компенсира значително спада от 2015 г.) и Турция (+ 7%). Леко увеличение има в САЩ (+ 3%), въпреки че тракторите с мощност над 100 к.с. отчетоха спад в продажбите (-22%). В края на годината Индия се очаква да достигне продажби на 600 000 трактора, Китай – 400 000, САЩ - 200 000 и Европа – 160 000.

Икономическата криза започна през 2014 г. и вероятно ще продължи и през 2016-2017 земеделска година с очаквано свръхпроизводство - увеличение от 1.5% в реколтата от зърнени култури (главно за сметка на нарастване на производството в САЩ, Австралия, Канада, Китай и Казахстан) и увеличение от 1.3% при ориза, 4% при маслодайните култури и 1.1% при млякото.

Трудностите ще продължат в много от най-големите страни. Наблюдават се обаче положителни тенденции в някои развиващи се пазари. Става дума за Индия, Китай, Бразилия и Турция, които стават все по-активни в закупуването на селскостопанска механизация. Проучване, спонсорирано от FederUancoma и осъществено от Nomisma за тенденциите при вноса на трактори, показва, че търсенето на механизация продължава да нараства с бързи темпове в новите пазари. През периода от 2010 до 2015 г. - както беше посочено на пресконференцията на председателя на FederUnacoma - Масимо Голдони - вносът на трактори е нараснал с цели 400% във Виетнам (стойност 124 милиона долара), 250% в Етиопия и 240% в Кения. Най-впечатляващ е случаят с Куба, която през 2015 г. увеличава вноса с повече от 800%. Що се отнася до друга селскостопанска техника, Филипините и Камбоджа са страните с най-високи темпове на нарастване на вноса (съответно +190 и +210% през последните 6 години), следвани от Виетнам и Етиопия (+128 и +117%).

Това, което виждаме, е нова география на пазарите - казва Голдони - главни „герои“ са не само на водещите страни, но и много нови „играчи – реалността се променя и това също е отразено на изложението EIMA. То включва производители от целия свят. Ще предложи и специализирани сесии, посветени на Далечния Изток, Африка, както и новите земеделски култури, които се развиват в различни части на света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.