1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Георги Станев: Това е изключително добра и иновативна сеялка

Георги Станев: Това е изключително добра и иновативна сеялка

Земеделецът инвестира в нова техника

В началото на месец април в Но-Тил стопанството на Георги Станев стартира сеитбата на ряпа, като с културата земеделецът цели да подобри плодородието и механичния състав на почвата. 
 
Георги Станев работи само с нова агротехника. Инвестира в иновативни машини, прави модерно земеделие. Преди близо 2 години измежду разнообразните сеялки на пазара за директна сеитба избира най-новия модел на английската марка WEAVING, модел GD8001T. 
 
„Доста иновативна техника, за мен това е изключително добра сеялка. Подтикна ме да я избера простотата и ефективността на работния орган. Изключително лесен за поддръжка, за настройка и в същото време правещ изключително добра сеитба. Това е благодарение на иновативния ъгъл на работните органи, който позволява да работят в изключително трудни условия“, разказа земеделецът Георги Станев, който обработва земя в община Тунджа. 
 
Дизайнът на сеещия орган Weaving GD се основава на двоен диск, монтиран под ъгъл, образуващ сеитбен прорез от 45°. По-големият водещ външен диск прави фин минимален разрез в почвата, докато по-малкият вътрешен диск придържа "горната" страна на почвата и образува отвор за семето, като бива поставено много прецизно. Това предотвратява отварянето на прореза след сеитбения процес, като прави затварянето на прореза по-ефективен и предпазващ семето от външните климатични влияния.
weaving
 
Представеният модел на Weaving GD8001T като опция е оборудван с датчици срещу запушване на всеки сеитбен орган. Цялата тежест на машината ляга върху работните органи, като им осигурява възможност всеки един от тях да упражнява над 350 килограма натиск.
 
Сеялката е изключително производителна. Достига и до 500 дка на ден при сеитба на слънчоглед, разказа Георги Станев.
„По принцип сеялката е разработена за директна сеитба и с тази идея сме я купили, но много колеги я използват и за традиционна сеитба, както и на нас ни се е налагало и успяваме да сеем изключително качествено. Тя е доста мултифункционална“, допълни Георги Станев. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.