1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Италия създаде @tractor – тракторът за съвременното стопанство

Италия създаде @tractor – тракторът за съвременното стопанство

Той беше представен на изложението EIMA

На изложението EIMA бе показан новороденият @tractor – тракторът за технологичното стопанство, който получи първа награда в раздела Техническа иновация за 2012. Нововъведението е създадено от седем компании от областта Реджо Емилия в Италия, заедно с Университета на Модена и Реджо Емилия. @tractor е иновация за повишаване безопасността на труда и удобството при работа в стопанството, както и за по-голямата й ефективност.  Това става чрез споделено използване на сензори, задвижващи устройства и последна генерация компоненти, като се мониторира работата на трактора и неговия инвентар посредством таблет.

На първо място е важно да се отбележи, че иновацията е създадена от екипната работа на седем компании: Argo Tractors, Arag, Cobo Group, Comer Industries, Ognibene Power, Walvoil и RE:Lab. Екипът работи заедно с изследователите на Инженерния факултет на Университета на Модена и Реджо Емилия.

Матео Гуера, мениджър по изследователската и развойна дейност в Argo Tractors, лидер на проекта @tractor, споделя: „Изследователите имаха представа от нуждата за нововъведение, което да идва от производството и да следва изискванията на реалността, затова се обединихме да развием тези новости и да ги внедрим в трактора на бъдещето. Благодарение на решенията, предложени от научния ръководител на проекта г-н Лука Ларчер, успяхме по особено конструктивен начин да се справим с проблемите на конфиденциалността и защитата на специфичното ноу-хау на всяка отделна компания, участваща в проекта. Тази екипна работа може да служи като модел за успешно справяне с бъдещите предизвикателства на глобалните пазари.”

Регионалният Инженерен факултет на Университета работи съвместно с компании като Ericsson, STMicroelectronics и Университета Станфорд в областта на нанотехнологиите (миниатюрни компоненти се вграждат в интегрални схеми при сензори, използвани в индустриалните машини) – от тази област са и повечето иновации, внедрени в @tractor. Нека видим в детайли какво предлага наградения проект.

Преди всичко @tractor има пълна интеграция посредством таблет с мрежовия хардуер на трактора, свързан с диагностиката в кабината и обменящ информация с дистанционното smart-устройство чрез Bluetooth. Дистанционното управление и неговата интегрирана система имат лесен достъп до централизираната компютърна система на стопанството. Оттук и възможността за получаване на много информация, недостъпна по друг начин, чрез ISOBUS мрежата или чрез съответната мрежа на трактора. По този начин тракторът се „отваря” чрез свързването му към най-модерните потребителски платформи и към значителен брой разработчици, като по този начин се превръща в развойна платформа за дистанционно управление и мониториране на работата – стратегическа иновация за съвременното автоматизирано стопанство.

        tractor_progetto_1_448

Целия материал за @tractor четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.