1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. JCB излиза на пазара с нова генерация трактори и челни товарачи

JCB излиза на пазара с нова генерация трактори и челни товарачи

Те са по-мощни и по-икономични

Тази седмица английската компания JCB презентира най-новите си технически решения пред водещи европейски специализирани медии. От България единствено „Агромедия Груп“ присъства на събитието. Демонстрацията се състоя в градчето Стафорд, намиращо се на 100 км североизточно от Бирмингам.

Акцент беше поставен на новите модели Fastrac 8280 с мощност 279 к.с. и Fastrac 8310 с 306 к.с. Те запазват уникалните за тракторите Fastrac предимства на пълното окачване, на цялата рама, проектирана за здравина и товароносимост, на максималното спирачно действие и най-голяма безопасност, на високите пътни скорости до 70 км/ч, на равномерното разпределение на тежестта и на водещите за индустрията нива на комфорт в кабината.

Новите модели на JCB са с 8,4-литрови двигатели Stage IIIB/TIER 4I на Sisu, които реализират до 10% икономия на гориво. Те са специално разработени за постигане на постоянни нива на висока мощност и въртящ момент, които се изискват от тракторите с голяма тяга. Двигателите се отличават с високоефективно изгаряне и с последваща обработка на изгорелите газове чрез SCR (Селективна каталитична редукция), с което се избягва необходимостта от вграждане на филтри за твърди частици. При тази технология се прилага също и ефикасна охладителна система с намален обем, което гарантира максимална видимост на оператора и улеснен сервизен достъп. За крайния потребител най-значимите ползи са подобреният разход на гориво и редуцираните нива на шум в кабината.

8310_02_448Системата за активно сцепление Active Traction следи на буксуването на колелата и адаптира оборотите на двигателя към конкретната ситуация. Въртящият момент е повишен 15% за постигнане на изключително сцепление. Чувствителните към натоварването допълнителни хидравлични разпределители са вече стандартни и са с двупосочно действие по дебит и време. Опцията за камера за обратно виждане осигурява максимална видимост назад и към теглича. Геометрията на окачването е преработена, с цел постигане на по-добра реакция и по-добър контрол при движение с висока скорост.

При тракторите Fastrac 8280 и 8310 има също и значителни подобрения на трансмисията тип CVT (безстепенна скоростна кутия) и на операционния софтуер, които гарантират, че операторите могат да извличат максималната производителност на машината. Подобреният режим „Drive” на безстепенната скоростна кутия гарантира плавното задвижване на трактора при изпълнение на всякакви задачи.

JCB представи в Стафорд и нова генерация високопроизводителни и надеждни колесни челни товарачи и компактни верижни товарачи. Тези нови машини са първите, които не само се произвеждат, но са проектирани и разработени в Североамериканския филиал на компанията в Савана, Джорджия.

С представянето на пазара на машините от новата генерация, в диапазона от 600 до 1600 килограма, JCB ще бъде в състояние да предлага пълен набор от колесни и верижни машини както с радиално, така и с вертикално повдигане.

Маневреността, товароподемността, видимостта и компактността на товарачите ги прави идеални за работа в ограничени пространства. При това моделите с вертикално вдигане осигуряват възможността за постигане на по-голям обсег при пълна височина, което е идеално за разтоварване и товарене на палети с храни за животни, където максималното вдигане и обсег са от първостепенна важност.

Машините от новата генерация са с наклоняваща се кабина с подобрен достъп за сервизно обслужване. Освен това кабината е със 17% по-голяма, но много по-тиха и с по-голяма врата. Новите модели се отличават също и със задна сервизна вратичка за лесен достъп до двигателя и за изпълнение на ежедневните проверки, с отварящ се нагоре капак за достъп до радиатора, както и с радиатор на шарнирно окачване, което улеснява достъпа до двигателя.

В работния процес се използват мултифункционални джойстици с кабелаж за управление на прикачен инвентар. Управляващите панели с нов дизайн са преместени от долната конзола към панелите в горната част на кабината, за да са изцяло в полезрението на оператора. Операторите могат да разчитат на бързосменяем хидравличен захват, а комфортът им се осигурява от изолирана кабина, която е уплътнена, херметизирана и с редуцирано ниво на шум.

260__04_336Новите машини с вертикално вдигане осигуряват най-добрата видимост в своя клас. Те отразяват уникалния „PowerBoom” дизайн на JCB, при който се използва единично рамо, за разлика от конвенционалната конструкция на двураменните челни товарачи. Моделите на JCB не изискват използване на карданни валове в задната част на машината. Поради това операторите могат да имат безпрепятствена видимост назад и почти 360-градусова обща видимост, с което се постига отлична безопасност при работа и увереност на водача. За допълнителното подобряване на видимостта JCB премахна мрежестия екран около кабината и го замени с ламинирано стъкло. Използването на хидравлични фитинги с О-пръстени и опростен дизайн води до намаляване на частите с 38%, поради което обслужването на новите машини на JCB е още по-облекчено.

Успоредното вдигане и 2-те скорости улесняват маневреността на машината по работния участък, което води до изпълнение на повече задачи за по-кратко време, а с въвеждането на предлаганата като опция система за гладко возене (SRS), транспортирането на материали по неравни терени значително се облекчава.

Подобно на предишните модели, новата генерация челни и верижни товарачи се отличава с единствена по рода си лява врата, която позволява на оператора да влиза и излиза от машината, без да е в опасна близост до прикачния инвентар или до рамото на товарача, което прави тези товарачи най-безопасните в класа си. И не на последно място – новите товачари са с намален разход на гориво от 15%.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.