1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. JCB представи новата серия III земеделски телескопични товарачи с кабина Command Plus

JCB представи новата серия III земеделски телескопични товарачи с кабина Command Plus

Новата Серия III JCB Loadall включва 4 модела с до 200 кг повишена товароносимост

JCB представи новата си гама земеделски телескопични товарачи - с повишена товароподемност, подобрения за безопасност и комфорт на оператора и с нова генерация кабина Command Plus, създадена специално с мисъл за операторите и фермерите, които сами управляват машините си.

Новата кабина, с цели 50% по-тиха, е резултат от детайлни инженерни и ергономически проучвания и допитвания сред крайните потребители, за да отговори на изискванията за видимост, комфорт, контрол и практичните нужди на взискателните оператори.

Тя е по-просторна, с удобно разположени уреди за управление и осигурява повече пространство за съхранение на вещи. Видимостта към предните гуми е значително подобрена чрез по-ниската позиция на скосеното предно табло и с 14% е повишена при вдигната кофа или щипка заради еднокомпонентното предно стъкло, извито над главата на оператора.

Товарачите от новата Серия III са кулминацията в развитието след значителните подобрения през последните 6 години, които засилват още повече водещата позиция на JCB по отношение на технологии, качествено производство и горивна ефективност в пазарния сегмент на телескопичните товарачи. Последните подобрения са в интериора на кабината, нивата на шум, климатизацията и видимостта във всички посоки.

Новите характеристики включват:

Изцяло нова кабина Command Plus – по-просторна, с по-добра видимост, по-тиха, по-комфортна
Повишена товароподемност за всички модели в гамата с височина на повдигане 6, 7 и 9,5 м

Опция за хидравлично нивелиране на предния мост за прецизно поставяне на товара
Освобождаване на налягането от кабината и отвън, за по-лесна смяна на приспособленията

Отличаващи се цветове и обновени надписи ‘Loadall’ и ‘JCB’, но запазен общ облик

Ръководителят Иновации и Растеж Тим Бърноп в JCB казва: „Само преди 40 години телескопичните товарачи на JCB направиха революция за фермерите и земеделските стопани при механизираната обработка на материали и чрез успешни технически иновации при двигателите JCB, Умна хидравлика и водещи трансмисии, телескопичният товарач Loadall продължава да предлага изключителна производителност, отлична работа, издръжливост и  ниски експлоатационни разходи. Последната фаза в развитието на Loadall е насочена твърдо към операторите от земеделския сектор, с изцяло новата кабина Command Plus, която е по-безшумна, по-широка и по-дълга, с по-удобна позиция на оператора и удобни уреди за управление, по-голям дисплей с повече информация.

И накрая, но не на последно място, дизайнът на новата кабина значително подобрява видимостта напред и нагоре, което според нас поставя нови стандарти за производителността, безопасността и лесната работа на оператора – това е кабина без компромис!“

Новата гама

Новата Серия III JCB Loadall включва 4 модела с до 200 кг повишена товароносимост спрямо предшествениците си – 538-60 (3,8 т с 6 м височина на повдигане), 532-70 и 542-70 (съответно 3,2 т и 4,2 т на 7 м височина) и 536-95 (3,6 т на 9,5 м височина). Моделът за по-големи товари 560-80 с 6 тона товароподемност на 8 м височина остава без промяна в параметрите, както и 536-70 LP – с нископрофилна кабина за птицеферми и работа в помещения с ниски тавани.

Предлагат се във варианти AGRI (с AGRI Smart Power и AGRI TorqueLock 4), AGRI Plus, AGRI Super и AGRI Pro, както и досега – с богат избор на екстри, нива на оборудване и опции като LED осветление, тегличи и разнообразни приспособления от богатата гама на JCB AGRI.

При двигателите няма промяна – 4,4 и 4,8-литровите двигатели JCB EcoMAX предлагат избор на мощности от 55kW, 81kW, 93kW и 108kW (75 к.с, 109 к.с, 125 к.с. и 145 к.с.).


Има нова TorqueLock 4 Powershift трансмисия (40 км/ч) с блокаж на 4-степенния преобразувател на въртящ момент за двигателя с мощност 109 к.с., която подобрява работата и повишава горивните икономии при движение и теглене на ремарке спрямо 4-степенната трансмисия с 30 км/ч. 6-степенната автоматична Powershift трансмисия JCB и уникалната DualTech VT трансмисия на JCB с хидростатичен и Powershift модули, със скорост до 40 км/ч са също налични.

Кабина Command Plus

Освен новата визия, най-забележителната промяна, която отличава новата Серия III телескопични товарачи е кабината Command Plus, която ще се произвежда в новата фабрика JCB Cab Systems – инвестиция за 50 млн паунда в съседство с другите заводи на JCB в Uttoxeter, Staffordshire.

Новата кабина предлага:

Удобна позиция за максимален контрол на оператора, характерна за JCB
Регулируема кормилна колона за по-лесно влизане и излизане със запаметяване на работната позиция

Еднокомпонентно извито предно стъкло, покриващо и покрива за максимална видимост
Интериор с меки повърхности с високо качество, редуциращи нивата на шум с 50% до 69 dB

По-дълги и по-широки размери - 12% увеличение на обема на кабината
Четири чистачки покриват 92% от предното/покривното стъкло за отлично почистване, когато е мокро, кално или прашно

Нова климатична система и опция за автоматичен контрол на температурата с настройка „нагласи-и-забрави“

Подобрена циркулация на въздуха на предното стъкло, към оператора или едновременно, както и бързо размразяване и премахване на изпотяването на стъклото
Специано разработени гумени уплътнения на вратата и профила на рамката на кабината за минимизиране на шума и запрашаването

По-голям дигитален дисплей, с повече информация. Контролните функции са групирани интуитивно 60% повече пространство за съхранение, вкл. вадещи се кутии за документи, инструменти, храна и напитки
Поставка за телефон, Bluetooth, интегрирани микрофон и говорители за хендсфри разговори и забавление             

Ергономия - проучвания

Дизайнът на новата кабина се основава на философията за Command – позицията на JCB водача, която е дефинирана след обширни ергономични проучвания, за да даде на операторите с различен ръст и тегло удобна позиция, която им помага да работят ефективно и с по-малко умора през дългите работни дни.

Тя предлага оптимални позиции на седалката, на отворите за вентилация и въздушния поток, както и формата и позицията на контролните уреди. Освен подобряването на комфорта и ефективността на оператора, този подход помага да се стандартизира работната среда на множеството разнообразни машини JCB, така че операторите, които работят с телескопичните товарачи, колесните товарачи и трактори ще се чувстват „у дома си“ в позната среда и могат по-лесно и бързо да се ориентират и да ползват различните уреди на управление.

Тим Бърноп добавя: „Когато операторите се качват на новото поколение телескопичен товарач ще намерят същата регулируема кормилна колона, същото положение на вентилационните отвори и групирани по същия начин бутони както е при тракторите JCB Fastrac и при колесните челни товарачи. Така е много по-лесно за операторите да се ориентират бързо и да управляват модерните си машини.“

Видимост във всички посоки

При създаването на новата кабина  Command Plus инженерите на  JCB подобряват известната и досега отлична видимост на телескопичните товарачи – особено надясно, където е по-скосеният компактен капак на двигателя и снижаването на стрелата. Фокусът е чрез подобряване видимостта напред и нагоре да се оптимизира производителността, безопасната и лесна работа.

Тим Бърноп казва: „Лист стъкло с един радиус би бил най-простото решение, но го отхвърлихме понеже предното стъкло щеше да бъде твърде близо до лицето на оператора. Затова създадохме по-сложно решение – стъкло с няколко радиуса, което създава усещане за простор зад волана без да нарушава видимостта и дава широко поле на гледката от долната част на стъклото до върха над главата на оператора.“

Огъването на напречните греди на вътрешната предпазна решетка допринася за 14% по-добра видимост нагоре, а 4 чистачки и дюзи поддържат 92% от стъклото чисто от дъжд, прах и кал, допълнителна пета чистачка почиства задното стъкло. 

Логически контрол

Най-новите телескопични товарачи използват познатия електро-хидравличен джойстик за управление на стрелата и приспособленията, трансмисията и хидравличния поток към стрелата. Джойстикът е вграден или отдясно до седалката, или на подлакътника. По-издръжливи гумени мембранни бутони и ротативен селектор са разположени удобно за навигация в менютата и избор на функции на новия дисплей.
При версиите AGRI Pro с хидростатична/Powershift трансмисия DualTech VT контролерите за скоростта на двигателя и за движение, ползвани за режим Flexi, сега са монтирани на края на подлакътника за лесен контрол с върха на пръста.

Отопление, Охлаждане и вентилация

Единствените уреди за управлените, оставени пред оператора, са за климатика, който има опция за автоматичен контрол. Вентилационната система е изцяло нова с 10% повишен капацитет на въздушния поток.

Въртящ се бутон задава желаната температура, а гумени мембранни бутони регулират скоростта на вентилатора, насочват въздушния поток към краката, тялото и лицето и/или прозореца и спират външния поток при работа в запрашена среда и силни миризми.
Бутон за автоматично размразяване включва системата за почистване на всички стъкла в кабината от конденз или скреж, която работи 66% по-бързо отпреди. Новата кабина има стабилна врата, която запазва свежия въздух в кабината по време на работа.

Съхранение и свързаност 

Давайки си сметка за практичността при работа с една от най-популярните машини в съвременното стопанство, дизайнерите на Loadall са обърнали голямо внимание на местата за съхранение в кабината – голяма изваждаща се кутия зад седалката събира документи, дребни инструменти и пакет с обяд за оператора.


Има поставки за бутилка и чаши - удобно разположени, за да не се допуска разливане на течности в кабината. Добавени са 12v и USB портове за зареждане на електронни устройства и свързване с мултимедия.

Над новия 7-инчов дисплей-таблет има специална поставка за мобилния телефон, който може да се ползва за контрол чрез сателитна навигация и за разговори „свободни ръце“ посредством Bluetooth, вграден микрофон в дясната предна колона на кабината и два говорителя зад оператора.

Познат дизайн

Нови елементи и допълнителни цветове са добавени по външния дизайн на новите телескопични товарачи, но се запазва познатият им облик на JCB Loadall.
Сега капакът над двигателя JCB EcoMAX е изцяло в жълто и има лента, указваща версията на модела. Добавено е и логото „JCB“ под капака и в задната част на машината върху панела за сервизен достъп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.