Как се променят цените на суровините за земеделската техника?

Инфлацията ще се ускори през следващите седмици

Рязко се е увеличила инфлацията от март тази година във всички индустриализирани страни, особено в Съединените щати, където през април достигна 4.24% от най-високата годишна тенденция от 2008 г. насам. Данните са от доклад на Европейската асоциация за земеделска техника (CEMA).

В него се посочва, че е началото на 90-те години инфлацията достига такова ниво. Въпреки че общото покачване на цените в Европа все още не е достигнало този темп, съществува риск, според статистиките на Евростат, инфлацията да се ускори през следващите седмици. Причина за това е рязкото покачване на цените на стоките, което беше наблюдавано наскоро. Например цените на енергията се повишиха с 13% на годишна база за един месец.

По-високите цени на енергията ще се отразят в производствените разходи и потребителските цени. Покачването на цените засяга всички суровини, които са от съществено значение за производството на селскостопанско оборудване.

Цената на стоманата се е удвоила за една година - от 550 евро на тон до 1250 евро на тон. При производството на машини стоманата, в зависимост от вида на оборудването, представлява 30% до 40% от средните производствени разходи. Цените на всички продукти, получени от нефтохимията също се покачват. Такъв е случаят с пластмасовите изделия от ТТ, използвани от индустрията, чиито цени са се повишили със 70% за шест месеца.

Цветните метали като алуминий и мед също са силно засегнати от това общо увеличение на цените. От април 2020 г. цената на алуминият се е увеличила с 50%.

Таблицата по-долу илюстрира ценовите колебания на основните суровини, използвани от промишленоста в производствените процеси, между септември 2020 г. и юни 2021 г.

 

таблица

През септември 2020 г. индексът на леярските продукти е 100. През юни 2021-ва се покачва до 192, което е +90% за 9 месеца.

  1. Базовата стойност на алуминият през 2020-та е $ 2022/тон, а през 2021 г. - $ 2478/тон, или + 22%.
  2. Медта през 2020 г. е $ 6035/тон, през 2021 г. $ 9852/тон, или + 63 %.
  3. Платината е $ 870/унция през 2020 г. През 2021 г. е $ 1187/унция, което е  + 36%.
  4. Естествената гума струва $ 1.43/кг през 2020 г. и $ 2.4 /кг през 2021 г., или + 67%.
  5. Суровият петрол WTI през 2020 г. е $ 70/барел, през 2021 г. също е $ 70/барел.  

Тази таблица показва ясна възходяща инфлация за всички ключови материали през последните 9 месеца, което е забележимо за леярните продукти (+90%), Мед (+63%) и естествен каучук (+36%). Към тази картина следва да се добави дълбоката криза в електронните компоненти, която засегна всички индустрии от март насам.

Въпреки че производството се е върнало на нивата преди пандемията, рязкото търсене на електрически превозни средства, домакински уреди и мобилни телефони е създало недостиг на доставки, което води до увеличаване на разходите по цялата верига на стойността и в някои случаи до забавяне на производството.

Освен това глобалната логистика е силно засегната от неочакваното възстановяване. Има и недостиг на кораби и контейнери. Цените на контейнер се утроиха последните месеци от 2500$ до 7500$. Това води и до допълнителни разходи и закъснения при вноса на части и аксесоари от Азия в Европа.

Членовете на CEMA са особено загрижени за този силен инфлационен скок, който, дори и да е временен, ги засяга в момент, когато техните растения традиционно достигат пик на производството.

В този тревожен контекст CEMA се надява, че премахването на всички търговски ограничителни мерки по отношение на вноса на стомана и алуминий в Европейския съюз, обявен за края на юни, ще ограничи покачването на цените на стоманата, както за производителите, така и за потребителите. CEMA ще продължи да бъде особено внимателна към развитието на инфлацията, защото ако стане структурна, тя би представлявала трайна заплаха за настоящото възстановяване, се посочва още в доклада на организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.