1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Как се променят цените на суровините за земеделската техника?

Как се променят цените на суровините за земеделската техника?

Инфлацията ще се ускори през следващите седмици

Рязко се е увеличила инфлацията от март тази година във всички индустриализирани страни, особено в Съединените щати, където през април достигна 4.24% от най-високата годишна тенденция от 2008 г. насам. Данните са от доклад на Европейската асоциация за земеделска техника (CEMA).

В него се посочва, че е началото на 90-те години инфлацията достига такова ниво. Въпреки че общото покачване на цените в Европа все още не е достигнало този темп, съществува риск, според статистиките на Евростат, инфлацията да се ускори през следващите седмици. Причина за това е рязкото покачване на цените на стоките, което беше наблюдавано наскоро. Например цените на енергията се повишиха с 13% на годишна база за един месец.

По-високите цени на енергията ще се отразят в производствените разходи и потребителските цени. Покачването на цените засяга всички суровини, които са от съществено значение за производството на селскостопанско оборудване.

Цената на стоманата се е удвоила за една година - от 550 евро на тон до 1250 евро на тон. При производството на машини стоманата, в зависимост от вида на оборудването, представлява 30% до 40% от средните производствени разходи. Цените на всички продукти, получени от нефтохимията също се покачват. Такъв е случаят с пластмасовите изделия от ТТ, използвани от индустрията, чиито цени са се повишили със 70% за шест месеца.

Цветните метали като алуминий и мед също са силно засегнати от това общо увеличение на цените. От април 2020 г. цената на алуминият се е увеличила с 50%.

Таблицата по-долу илюстрира ценовите колебания на основните суровини, използвани от промишленоста в производствените процеси, между септември 2020 г. и юни 2021 г.

 

таблица

През септември 2020 г. индексът на леярските продукти е 100. През юни 2021-ва се покачва до 192, което е +90% за 9 месеца.

  1. Базовата стойност на алуминият през 2020-та е $ 2022/тон, а през 2021 г. - $ 2478/тон, или + 22%.
  2. Медта през 2020 г. е $ 6035/тон, през 2021 г. $ 9852/тон, или + 63 %.
  3. Платината е $ 870/унция през 2020 г. През 2021 г. е $ 1187/унция, което е  + 36%.
  4. Естествената гума струва $ 1.43/кг през 2020 г. и $ 2.4 /кг през 2021 г., или + 67%.
  5. Суровият петрол WTI през 2020 г. е $ 70/барел, през 2021 г. също е $ 70/барел.  

Тази таблица показва ясна възходяща инфлация за всички ключови материали през последните 9 месеца, което е забележимо за леярните продукти (+90%), Мед (+63%) и естествен каучук (+36%). Към тази картина следва да се добави дълбоката криза в електронните компоненти, която засегна всички индустрии от март насам.

Въпреки че производството се е върнало на нивата преди пандемията, рязкото търсене на електрически превозни средства, домакински уреди и мобилни телефони е създало недостиг на доставки, което води до увеличаване на разходите по цялата верига на стойността и в някои случаи до забавяне на производството.

Освен това глобалната логистика е силно засегната от неочакваното възстановяване. Има и недостиг на кораби и контейнери. Цените на контейнер се утроиха последните месеци от 2500$ до 7500$. Това води и до допълнителни разходи и закъснения при вноса на части и аксесоари от Азия в Европа.

Членовете на CEMA са особено загрижени за този силен инфлационен скок, който, дори и да е временен, ги засяга в момент, когато техните растения традиционно достигат пик на производството.

В този тревожен контекст CEMA се надява, че премахването на всички търговски ограничителни мерки по отношение на вноса на стомана и алуминий в Европейския съюз, обявен за края на юни, ще ограничи покачването на цените на стоманата, както за производителите, така и за потребителите. CEMA ще продължи да бъде особено внимателна към развитието на инфлацията, защото ако стане структурна, тя би представлявала трайна заплаха за настоящото възстановяване, се посочва още в доклада на организацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.