Какво видя българска група фермери в заводите на Rostselmash?

Тази пролет българска група посети заводите за комбайни на руският гигант Rostselmash в Ростов на Дон

Оптиком продължава своята практика да води свои клиенти на посещение в заводите производители на машините, които предлага. Тази пролет българска група посети заводите за комбайни на руският гигант Rostselmash в Ростов на Дон, последвано от туристическа обиколка на Москва и Старочеркаск.

Всичко в това пътуване бе впечатляващо, категорични са фермерите, които бяха част от групата, и то от самото начало на нашия полет, когато разбрахме, че пилотът е бивш космонавт, който буквално ни "изстреля в друга вселена" и попаднахме директно в една "космическа обстановка".

Димитър Петров, търговски директор в Оптиком, който водеше групата, заяви:

"Това наистина е друга вселена и не може да се сравни със заводите на други производители, които сме посещавали заедно с наши клиенти. Тук мащабите са огромни. Впечатляващо е, че цели 18 броя лазерни машини има на поточните линии. Заводите наподобяват голям град, в който цари пълна организация, ред и се усеща сплотеният дух на екипа, който проличава и в столовата, където се хранят всички - от редовия работник до изпълнителния директор."

Българската група беше посрещната на най-високо ниво в Rostselmash от мениджъра за Европа Антон Малыхин, който лично изнесе презентация за гостите в конферентната зала. Групата посети всички производствени линии, както за по-малките комбайни, така и за RSM 161 и TORUM, серията роторни машини. Освен производствените мощности и складовете за резервни части, бъдещите собственици на комбайни Rostselmash имаха възможност и за тест драйв на машините, който се състоя на специално обособената за целта площадка.

Групата посети и Академията Rostselmash, където фермерите бяха приятно изненадани да видят и българските сервизни специалисти от Оптиком, които по това време се обучаваха и обогатяваха своите знания.

1opti_700_01

Фермерите се убедиха в действителност, че по-ниските цени на машините в сравнение с другите световни брандове комбайни не се дължи на по-ниското качество на вложените части и оборудване, които са основно западни, а се постига чрез по-ниските нива на заплащане на инженерния труд и по-евтината работна ръка.

Това, което впечатли всички от групата, несъмнено беше производственият капацитет на завода - производствените линии могат да произвеждат едновременно до 90 комбайна успоредно, а един комбайн се сглобява за 15 минути и се състои от 12000 отделни части. Над 1000 машини напускат завода ежемесечно и се реализират на световните пазари.

2op_400

 

Както на всяко подобно пътуване и този път беше организирано и посещение на руската столица Москва.

 

Специална обиколка с български екскурзовод показа на групата всички забележителности в града, която завърши със снимки на Червения площад.

3op_400

Нямаше как да не бъде опитана и руската кухня, за което домакините от Rostselmash бяха организирали посещение на изискан ресторант, където се сервират традиционни ястия.

4op_400

 

 

 

 

 

 

Оптиком са изключително радостни, че още по време на пътуването са осъществени разговори за покупка на комбайни Rostselmash на база видяното и семейството на Rostselmash в България ще се увеличи след завръщането от Русия.

Ето какво споделиха и някои от групата, непосредствено след своето завръщане:

Красимир Петров от ЕТ Коник - Красимир Ангелов, обработващ 3600 дка земя във Враца

Много съм доволен от това посещение - от начина, по който бяхме посрещнати, от представянето на машините в завода. Беше ни обяснено на практика абсолютно всичко относно производството. За мен това беше важно, тъй като имам закупен нов комбайн - RSM 161, който това лято ще жъне за първи път. Както се казваq вече съм напълно спокоен за кампанията. Отскоро работя с Оптиком, но съм много доволен от нашите взаимоотношения и подхода, който имат към съвместната ни работа.

Милко Башов - „Холдинг Сакарци", обработва 23 000 дка в землището на Свиленград

Честно казано, не очаквах да е на такова високо ниво производството и то да не отстъпва на западните производители на комбайни. Смятам тази жътва да наблюдавам как жънат тези комбайни при колегите, които заявиха, че ще купят такива машини и плануваме на есен да поръчаме и комбайн за нашето стопанство, ако останем доволни от видяното на полето. Това, което изключително много ни впечатли, че в завода работят предимно млади хора, които работят с желание, като едно семейство. Видяхме едно изключително стегнато производство, с желязна организация и дисциплина. Успяхме да усетим и атмосферата на Русия и тяхното гостоприемство, което към нас българите беше особено по братски.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.