1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Комбайнът CR8.90 – супер сила на полето

Комбайнът CR8.90 – супер сила на полето

Жътва с Ню Холанд край Бяла Слатина

Домакини на поредицата демонстрации на зърнокомбайн Ню Холанд CR8.90 са големи земеделци от землището на Кнежа и Бяла Слатина, а гости на жътвения ден са ученици и преподаватели от Професионална агротехническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“, гр. Бяла Слатина. Идеята е да се запознаят със съвременните и иновативни машини. Днешните млади хора са едно ново поколение, израснало със смартфон в ръка или пред монитора на лаптопа. Те знаят как да използват дигиталните технологии и не се притесняват да го правят. Именно новите машини са тези, които могат да мотивират и задържат младите хора в земеделието.

Зърнокомбайнът CR8.90 е един от най-големите от гамата CR на бранда Ню Холанд. Мощността му е 600 к.с. Модерният FPT двигател е създаден за оптимална производителност и икономичност. За последните години Ню Холанд постигат най-ниския праг на вредни емисии. Стабилен при движение, особено с висока скорост, по-бързи и по-ефективни са полевите операции. На полето в Бяла Слатина CR8.90 е агрегатиран с хедер с работна ширина 10,7 м, със система за автоматичен контрол на височината на вършитба и с най-новата система за пълна автоматизация.

„Зърнокомбайнът сам регулира всички процеси от момента, в който зърното постъпи през хедера и наклонената камера към двуроторната система“, обясни Борислав Найденов, продуктов мениджър в Интерагри България.

На полето е и сервизният специалист на Интерагри Делян Шилев, който има изключително голям опит като оператор на зърнокомбайни у нас.

„С Интерагри отскоро имаме партньорство и макар за краткото време имаме много общи инициативи. Благодарни сме им, защото нашето запознанство донесе много позитиви на учебния процес. Учениците ни са много вдъхновени от това да се срещат с новите технологии в земеделието“, подчерта инж. Лиляна Бенинска, директор на ПАГ „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Бяла Слатина. Тази година гимназията чества 100 години от основаването си и още отсега Интерагри са поканени на официалното тържество по откриването на предстоящата учебна година.
jutva-interagri

„Впечатлена съм от тази техника. Сега разбирам, че зърнокомбайнът е носител на 3 световни рекорда на Гинес. Искам да продължа това, което уча в гимназията, защото ми е интересно“, каза Роберта Бориславова, ученичка в ПАГ „Никола Йонков Вапцаров“. Съученикът й Пламен Пандурски също хареса машината и каза, че е виждал и други комбайни, но този със сигурност иска да го управлява. Момчето е потомък на земеделци, които имат обработваема земя в района на Бяла Слатина. „Връзката между бизнеса и училището ни е много важна, за да могат младите хора да намерят след това добра кариерна реализация именно в земеделието“, допълни директорът на местната професионална гимназия.

 
interagri-bqla-slatina

Брилянтна видимост във всички посоки. Отлична маневреност. В кабината има луксозна седалка, панорамна гледка, тих двигател, лесно управление. Зърнокомбайнът е с обновената и луксозна кабина Harvest Suite Ultra, която е с широк ъгъл на видимост. В нея вече има нов волан и подлакътник с изцяло обновени функции за улеснение работата на оператора. В кабината има климатроник с хладилна жабка и чанта за по-голям комфорт, за спокойна и безпроблемна работа на полето. Машината е оборудвана с най-новата система за автоматизация, която регулира и повишава производителността, което позволява безпроблемна работа през целия ден. Системата за контрол на скоростта по време на работа използва актуална информация за моментното натоварване на двигателя, скоростта на движение и настройките на оператора, за да синхронизира работата на двигателя и скоростната кутия по оптимален начин, разказа пред бъдещите специалисти Борислав Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.