1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Компанията Challenger е удостоена с приза за големи постижения за 2013 г. на немската медийна група DLV

Компанията Challenger е удостоена с приза за големи постижения за 2013 г. на немската медийна група DLV

Иновативните машини с тази търговска марка промениха селското стопанство

Компанията Challenger бе удостоена с наградата за големи постижения за 2013 г. на немската медийна група DLV. Призът е признание за начина, по който иновативните машини с тази търговска марка промениха селското стопанство.

Наградата за големи постижения ознаменува пионерски машинни разработки, а програмата на издателство DLV ще почете постиженията на Challenger в печатни и онлайн издания, както и със специално събитие в рамките на „Агритехника“. Като част от експонатите на Големите постижения в зала 7 на най-голямото европейско изложение в областта на селското стопанство (Хановер, 10-16 ноември), компания Challenger ще представи първия гъсеничен трактор 65.

За Големи постижения в селскостопанското машиностроене се считат пионерските технологични разработки в историята на механизацията, било то цели машини или отделни компоненти. Challenger заслужава тази награда, защото притежава единствения трактор, проектиран за придвижване с гъсенични вериги, който не представлява адаптиран стандартен колесен трактор. Компанията си остава световен лидер и пионер в тази сфера.

С представянето на гъсеничните трактори на Challenger през 1986 г., компанията производител на строителна техника и индустриален гигант Caterpillar поставя началото на революционни промени в дизайна на трактори.

Днес Challenger се намира под шапката на световния лидер в областта на проектирането, производството и разпространението на машини – компанията AGCO. Ето защо гъсеничните трактори на Challenger са сред най-добрите по – слабо податливи на плъзгане и предизвикващи минимално уплътняване на почвата.

Инженерите на Caterpillar започват да разработват съчленни земеделски трактори 4х4, но не след дълго осъзнават, че е по-добре да насочат познанията си за верижните машини към създаването гъсенични трактори. За ефективно пренасяне на тягата били необходими нови идеи, като в допълнение минималното уплътняване на почвата гарантирало максимално ефективно теглене.

Всичко това се случва в края на 1986 г., а тракторите от серия Challenger 65 са оборудвани с двигател с мощност 270 к.с. и притежават система за диференциално кормилно управление (Differential Steering System) и ходова система Mobil-TracTM. През следващата година моделът е пуснат на световния пазара.

През 1993 г. тракторите на компанията претърпяват значими промени и се сдобиват с нов дизайн и повече мощност. Появяват се нови трактори за окопни култури – моделите Challenger 35, Challenger 45 и Challenger 55, както и първенецът Challenger 95E с огромна мощност от 410 к.с.

През 2002 г. AGCO закупува продуктовата линия на Challenger- от Caterpillar Group, а през 2003 г. са разработени две напълно нови поколения трактори – MT700 и MT800. Това е първият Challenger с мощност над 500 к.с., а моделите от серията развиват максимална скорост 40 км/ч.

Само две години по-късно AGCO пуска на пазара обновените модели MT700B и MT800B, а новите съчленни трактори от серия MT900B окончателно допълват продуктовата гама.

През 2007 г. Challenger показва темперамента си при изключително неблагоприятни условия. В Румъния един трактор Challenger MT875B с 14-метров дисков култиватор Gregoire Besson XXL успява да изоре 644 ха площ за 24 часа. През същата година няколко трактора MT765B участват в строителството на нова изследователска станция за Британската антарктическа експедиция и работят безотказно при температури до минус 50°С.

През 2011 г. Challenger ознаменува 25-ия си рожден ден със специалното издание MT800C Field Python.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.