1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Massey Ferguson чества 75-та годишнина на първите самоходни комбайни в света MH-20

Massey Ferguson чества 75-та годишнина на първите самоходни комбайни в света MH-20

Първите модели на компанията са предизвикали революция в областта на селскостопанската техника

На парижкото изложение SIMA компанията Massey Ferguson постави началото на честванията по повод 75-ата годишнина на първите в света самоходни комбайни MH-20.

Моделите MH-20 са представени през 1938 г. и предизвикват революция в областта на селскостопанската техника. При тях за първи път тракторът и жътварката са отделни компоненти, като се увеличават производителността и ефективността на жътвата. Моделите MH-20 правят огромен скок напред по отношение на механизацията на селското стопанство и въвеждат понятието „комбайн“, поставяйки основите на бъдещите технологични иновации в бранша.

Външният вид на моделите MH-20 наподобява този на съвременните комбайни. В предната част на машината се разполага хедер, като по този начин се елиминира риска от нараняване на растенията от колелата. Шофьорското място се намира над централната част на хедера и предоставя отлична видимост към него, а направляващите колела в задната част осигуряват добра маневреност в сравнение с тази при прикачните комбайни.

Шасито на MH-20 е изградено от стоманени греди, а двигателите им се задвижват с бензин. Същите двигатели, както и някои от компонентите на силовите им предавки, намират приложение в тракторите на Massey-Harris. Резервоарът за бензиново гориво се разполага под шофьорската седалка.

Новите комбайни пасват идеално на нуждите на големите земевладелци, а Massey-Harris получава поръчки за износ от страни като Америка и Аржентина. По това време компанията вече е поставила началото на следващия си проект, насочен към създаването на нов, по-лек самоходен комбайн, който да се продава на достъпна цена и да е подходящ за по-малките по размери земеделски стопанства.

Броят на продажбите на големите MH-20 за две години достига забележителната цифра от 925 машини. Когато обаче новите комбайни MH-21 с 3,7-метрови хедери (12ft) се появяват на пазара през 1941 г., търсенето им е огромно, а броят на произведените през 1949 г. машини от този тип е над 10 000.

По време на Втората световна война Massey-Harris и нейните комбайни MH-21, поставят началото на т.нар. „Жътварска бригада“. Компанията получава разрешение за производството на флотилия от комбайни, които работят в южните щати, а впоследствие и на север. Площта на ожънатата за една година територия е над един милион акра.

Дори в наши дни Massey Ferguson продължава да налага нова култура на мислене. В продължение на много години компанията работи съвместно с фермерите и разработва нови машини, които да отговарят на съвременните предизвикателства и предизвикателствата на бъдещето. За Massey Ferguson е удоволствие да играе ролята на катализатор за проправянето на нови идеи и технологии, така както често го е правила в миналото.

„Понастоящем Massey Ferguson се радва на все по-големи успехи в световен мащаб. В основата на това благополучие стоят направените огромни инвестиции в продуктовата линия в отговор на нуждите на широка гама от селскостопански производители, които търсят пълен набор от надеждни машини.

„С такава история зад гърба си Massey Ferguson има удоволствието да обяви началото на честванията по повод 75-ия рожден ден на самоходните комбайни“, заявява Кембъл Скот, Мениджър „Развитие на търговската марка“.

„За Massey Ferguson е голяма чест, че е била първата компания, въвела голяма част от приетите в наши дни за стандарт характеристики на селскостопанските машини, като триточковия подемен механизъм, системите за електронно управление на подемния механизъм (Electronic Linkage Control) и селективна каталитична редукция (СКР). Огромна радост изпитваме също така от факта, че предците ни от компанията Massey-Harris са първите производители на самоходни комбайни“.

„Чествайки това забележително постижение и неговия 75-ти рожден ден, ние отправяме поглед напред в търсене на признание за огромните инвестиции в технологии за прибиране на реколтата, които направихме през последните три години. Опитваме се да осигурим траен успех на старите и нови клиенти, които се доверяват на марката“, добави той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.