1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Наградиха най-добрите в състезанието „Млад фермер“

Наградиха най-добрите в състезанието „Млад фермер“

Първото място в отборното класиране зае училището-домакин от гр. Генерал Тошево

Изключително високо ниво на познания и професионализъм демонстрираха участниците в Националното състезание „Млад фермер“, което се проведе в продължение на няколко дни в гр. Генерал Тошево. Кулминация на надпреварата беше официалното награждаване на най-добрите.

Участниците от 24 земеделски гимназии мериха сили в няколко направления – разпознаване на семена и фуражи, подрязване на овошки, доене на крави и майсторско управление на трактор с ремарке. След двудневна надпревара всички се събраха в село Кранево в очакване да се излъчат най-добрите.

Като бивш възпитаник на земеделската гимназия в гр. Генерал Тошево, кметът Валентин Димитров е категоричен, че подобен род състезания стимулират младите хора да покажат умения и знания и да намерят по-бърза реализация.

800 хиляди декара е обработваемата земя в община Генерал Тошево. Тези площи имат нужда от добре образовани млади хора, които да продължат семейния бизнес или да поставят началото на собствен. Доказателство за амбициите на учениците е първото място в отборното класиране, което зае училището-домакин от гр. Генерал Тошево. Втори станаха участниците от село Средище, област Силистра, а трети – отборът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в гр. Добрич. Тези три отбора заедно с учениците от гимназиите в Каварна, Кнежа и Ковачица ще мерят сили във финалния кръг на Националното състезание „Млад фермер“, което ще се проведе в Провадия в края на април. Окончателното класиране беше обявено от Маргарита Гатева от Министерството на образованието и науката. Присъстваха представители на Аграрен университет-Пловдив, агрофирми от Добричка област, бивши възпитаници на земеделските гимназии, приятели и съмишленици.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.