1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. НИК и Техно Фарм представиха иновативна за Източна Европа технология за мониторинг на посевите

НИК и Техно Фарм представиха иновативна за Източна Европа технология за мониторинг на посевите

Снимките се обработват от софтуер и се изчислява „вегетационен индекс“ на посевите във всяко едно поле

На 27 Ноември по време на Националния Агро Семинар беше вдигната завесата над „Вижте невидимото“ от Ники Кънчев, Димитър Мачуганов, Венелин Делгянски и управителят на НИК - Иво Куманов. Представянето на програмата за сателитно заснемане GeoSCAN беше направено след дискусията „Дигитално земеделие 2.0“, водена от известния водещ.

GeoSCAN е програма за мониторинг на състоянието на земеделските култури по време на тяхната вегетация с цел установяване на силни и слаби зони в парцелите както и прогнозиране на добивите. Чрез GeoSCAN може да се проследи разликата в развитието на избраните земеделски блокове, дефицитните на хранителни вещества зони, както и наличието на болести, нападения от инсекти, набези от дивеч в различните части.

За да е полезна за максимално много земеделски производители програмата включва няколко сателитни заснемания в периода от Март до Август като така може да се проследи развитието на почти всички земеделски култури, които се отглеждат в страната.

Снимките се обработват от софтуер, разработен от Техно Фарм и чрез сложен аналитичен алгоритъм се изчислява „вегетационен индекс“ на посевите във всяко едно поле.

Картите на полетата могат да се достъпват от уеб портала www.geoscan.bg, както и от приложения за операционните системи Android и iOS.

В представянето на програмата участва и Свилен Костов от Центъра за иновативно земеделие, който сподели пред нас своя коментар за GeoSCAN.
„Центъра за иновативно земеделие, е основен партньор на Техно Фарм при разработката
на моделът, който стои зад програмата. Лично за мен разработката на концепцията за GeoSCAN беше едно изключително интересно предизвикателство, което напълно се вписва в мисията на ЦИЗ а именно - да развива и популяризира технологиите за прецизно земеделие в България и да подпомагаме земеделските производители при внедряване на иновативни практики в стопанствата. „

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.