1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Nordic Innovation 2013 – скандинавските иновации при земеделското оборудване

Nordic Innovation 2013 – скандинавските иновации при земеделското оборудване

Презентации и полеви демонстрации, организирани от пет водещи компании, събраха агрожурналисти в Берлин

Стартирайки от 2009 г., през две години петте водещи скандинавски компании Valtra, Väderstad, Trelleborg, Tornum и Ålö, представят предпремиерно пред водещи агромедии иновациите си при земеделските технологии. Тази година двудневното събитие Nordic Innovation стартира с презентации в елегантния хотел Скандик в Берлин и продължи с полеви демонстрации. И това се случи точно в навечерието на световното изложение Агритехника в Хановер, на което официално ще бъдат показани последните новости при скандинавската агротехника.

Нови модели при тракторите Valtra – високотехнологични решения за професионалните фермери

Финландската компания Valtra, част от концерна AGCO, отчита изключителна година по отношение на продажбите. Това съобщи Яри Раутярви, изпълнителен директор на компанията, като уточни, че пазарният ù дял е нараснал във Франция, Полша, Германия. Това се дължи на инвестициите в продуктите и качеството, в продуктивността на завода в Суолахти, на промените в производствения процес. Мико Лехикоинен, маркетинг директор на Valtra, представи последните иновации на компанията при N и S сериите.

Серията N е основна за Valtra, като тя предлага добре балансирани трактори, добри както на полето, така и на пътя. Моделът N103.4 е с 4,4-литров SCR двигател, с мощност 111 к.с., отличен за челен товарач, с висока енергийна ефективност и Hi Tech трансмисия. Моделът N123, във варианти с Versu и Direct трансмисия, предлага мощност от 135 к.с., като тя нараства значително – на 171 к.с., при модела N163 Unlimited.

Най-големите новости от Valtra са при S серията с нейната четвърта генерация. За първи път компанията представя 5 модела в мощностния диапазон над 400 к.с. с TIER 4 и комбинация от SCR+EGR, както и безстепенна трансмисия AVT. Тук Valtra представя последна технология в двигателя AGCO Power. Той е 8,4-литров със стандарта за емисии Stage 4.

Trelleborg – нови технологии за по-добра теглителна сила на машините

ProgressiveTractionTM технологията е иновативната концепция на Trelleborg по отношение на гумите за селскостопанските машини. Те са със специални двойни грайфери, които осигуряват с 10% по-добра теглителна сила, подобрена ефективност, намаляване на работните часове на полето, като в същото време почвата се запазва от утъпкване и ерозия. Освен това на пътя тези двойни грайфери намаляват вибрациите. След множество тестове ProgressiveTractionTM технологията е приложена на гумите 650/65R38. Trelleborg Wheel Systems е с годишни продажби за миналата година в размер на 443 млн. евро, с 2391 служители и 6 фабрики по света.

Väderstad – нова визия, повишен капацитет

От Väderstad съобщиха за няколко свои премиери, които ще се случат на изложението Агритехника в Хановер. На първо мястo шведската компания ще покаже още една новост на Агритехника – нова, по-голяма сеялка Tempo R, с работна ширина до 9,3 м, за сеитба на царевица, слънчоглед, сорго, соя. Тя ще е на разположение от януари 2014 г., информира продуктовият мениджър Ларс Тийлен.

Следващата премиера е на новата сеялка Tempo T Combi с торовнасяне. Тя е във варианти 6 и 7 реда и е предназначена за сеитба на царевица, слънчоглед, сорго, соя. Машината е със среден по размер бункер за торове 300+300 литра. По време на сеитбата може да се контролира всяка секция, както и пускането на микрогранулатите и торовете. Tempo T Combi ще е налична през 2014 г.

Собствениците на сеялки Tempo имат възможността да увеличат продуктивността на машината чрез E-Control, т.е. безжичен контрол на сеялките чрез iPad. Също така чрез E-Parts shop могат да си поръчват резервни части още от кабината на трактора с помощта на 3D изображения. Първата страна, където се ползва тази функция, е Германия, и е налична за Tempo F8. Скоро това ще бъде възможно и в другите страни, обясни Кристер Старк, председател на Борда на директорите на шведската компания. От Väderstad подчертаха, че дават 2 години гаранция за машините.

TORNUM – перфектните технологии за сушене и управление на зърното

Мотото на шведската компания TORNUM, основана през 1973 г., е „Зърното е нашата храна”. С цел запазване качеството на зърното тя разработва иновативни технологии за неговото сушене и съхранение, предлагайки зърносушилни, силози, охладителни системи и др. Опасните за здравето микотоксини могат да се избегнат, ако зърното се съхранява при отлични условия при съхранение на енергията, твърдят от компанията.

Последната иновация от TORNUM са зърносушилни Big Dryers с огромен капацитет за сушене – над 300 тона на час. Те са широки 16 м и високи 25 метра. Това е капацитет над 540 куб. м, заяви Ян Хелемар от TORNUM.

Новият интелигентен контрол Intelligent Dryer Control system подобрява качеството на сушенето и ползите за фермерите. Той осигурява прецизен контрол на всички параметри по време на сушенето. Това може да се следи чрез компютър, смартфон или таблет.

Ålö – повече гъвкавост и маневреност

Шведската компания Ålö, която е водещ световен производител на челни товарачи с марките Quicke и Trima, разполага с фабрики в 4 страни и търговски представителства в 8 страни.

Иновациите, които представи Урбан Хадарсон, продуктов мениджър, са свързани с новата гама Quicke Versa-X, състояща се от 8 модела за трактори от 40 до 120 к.с. Те осигуряват висока производителност, модерен дизайн и ексклузивни характеристики. Хидравличната система Loader Control System гарантира маневреност, отлична видимост и гъвкавост и осигурява тотален контрол дори и при много тежки товари. Тя е внедрена и в новата гама солидни товарачи Trima Versa-X за трактори от 40 до 120 к.с. Те са с ниско тегло, дълъг живот, първокласна ергономичност и висока продуктивност.

Live3 е умна добавка към хидравличния контрол на товарача, която позволява на оператора да отваря и затваря греблото, като избутва или изсипва в един и същи момент. Тази функция засега е достъпна за потребителите в Северна Америка. Тя е налична за тези, които имат ElectroDrive LCS – най-високото ниво на хидравличен контрол от Ålö.

От компанията презентираха и кофи за снегопочистване, които се отварят на 90°, с 365 см ширина, и осигуряват отлично почистване и остъргване на снега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.