1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Нова българска машина съкращава разходите за почвообработка

Нова българска машина съкращава разходите за почвообработка

Снимка:

Разработката е на Раломекс АД

С над 20% може да се намали разходът за предсеитбена подготовка на почвата, ако фермерите използват най-новата разработка на Раломекс АД. Това е комбиниран плуг с активен ротор, предназначен за предсеитбена оран на есенни култури. За първи път той беше представен по време на демонстрация в рамките на изложението в Добрич през месец август тази година.

„Машината помага за по-бързата обработка на земята, съкращава времето за извършване на операциите, почвата става много рохкава и се намалява разходът за гориво. Хубавото е, че машината има много начини за регулиране според състоянието на почвата – дали е кално, дали е по-сухо”, коментира след демонстрацията земеделският производител Станимир Ангелов. Колегата му Теодор Катранджиев вече е харесал плуга за стопанството си. „Машината спестява две дискования, което ще намали разходите. Обработката е много добра след него.”

Новата технология е патентована, отбеляза инж. Рашид Узунов, зам.-изпълнителен директор на Раломекс АД. „Считаме, че това е едно ново техническо решение. Не само като конструкция, но и като технология. Едно минаване по качество на обработка се равнява на две дискования. Факт е, че икономическата ефективност при използването ù ще бъде изключително голяма.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.