1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Нова генерация CEBIS със сензорен екран и допълнителни функции

Нова генерация CEBIS със сензорен екран и допълнителни функции

Интуитивно обслужване и оптимален комфорт

Освен доказаното оборудване CIS, CLAAS вече предлага нова генерация от особено удобното оборудване CEBIS. Новата версия CEBIS първоначално ще се предлага само за новите серии трактори AXION 900, ARION 600 и 500. Освен всичко друго, новото оборудване CEBIS разполага с новоразработения терминал CEBIS с висока разделителна способност и сензорен екран 12 инча. 

Така всички нови модели трактори от сериите AXION 900 и ARION 600/500 могат да се доставят по избор или с новия CEBIS, или с новото оборудване CIS+. Серията АRION 600/500 освен това се предлага и във версия CIS. Новото оборудване CEBIS предлага, освен 12-инчовия сензорен екран, напълно нова операционна среда с интуитивен бърз достъп DIRECT ACCESS. Освен това към този вариант на оборудване спадат мултифункционален подлакътник с 10 програмируеми функционални клавиши и утвърдената мултифункционална ръкохватка CMOTION, която може да се обслужва с 3 пръста.

Настройки с едно натискане на пръста

Към оборудването CEBIS спада цветен 12 инчов дисплей с висока разделителна способност, който вече може да се използва като сензорен екран. Умишлено той е приел логичния и познат строеж на предишния дисплей CEBIS като обслужването е прехвърлено на сензорния екран. За тази цел ясно подразделената повърхност за обслужване е напълно преработена с големи символи, което дава възможност за лесно и интуитивно обслужване с едно натискане на пръста. Всички важни функции на трактора са прегледно подредени и могат да бъдат настроени с няколко стъпки. 

С DIRECT ACCESS се стига по-бързо до целта

Системата DIRECT ACCESS дава възможност за особено бърз достъп до много функции посредством опростена фигура на трактор на екрана, т. нар. тракторен силует. Щом докоснете желаната функционална област като напр. силоотводния вал или двигателя, се отваря съответният диалогов прозорец. Настройките на хидравличните уреди за управление също могат да бъдат избрани директно на главния екран. Освен това чрез бутона DIRECT ACCESS на подлакътника или на терминала CEBIS, водачът може да достигне директно до последно избраната функция на трактора и да я донастрои. За да може и при неравности на терена всички настройки да се задават чисто, всички функции на CEBIS могат да се регулират и по познатия метод чрез въртящ бутон, вграден в подлакътника. Така само с два бутона (въртящ се бутон + бутон ESC) могат да се извикат и настроят всички менюта, и функции на CEBIS.  

Самите настройки могат да се осъществят по различен начин според индивидуалните предпочитания и навици на всеки водач. Настройките в диалоговия прозорец могат да бъдат извършени или посредством кръглия регулатор, или чрез шибъра плюс/минус като допълнително се предлага фина настройка. Тъй като на дисплея се показват едновременно до три области на менюто, по всяко време без усилия може да се проследи обратният път до изходното меню.

Комфортно управление с мултифункционалната ръкохватка чрез три пръста 

За оптимално удобна работна позиция в оборудването CEBIS служи доказалата се мултифункционална ръкохватка CMOTION. Тя е вградена в подлакътника и може да се обслужва само с три пръста. С нея всички важни функции могат да се настройват с палец, показалец и среден пръст. Освен това оборудването CEBIS предлага общо десет функционални клавиша, за които водачът може да зададе желаните от него функции на управление или ISOBUS, в зависимост от употребата на уреда или собствените си предпочитания.

Запаметяване на последователност на операции в края на реда на до 20 различни инвентара

Оборудването CEBIS позволява съхранение и достъп до настройки за до 20 различни инвентара, които да ползвате директно, когато следващ път работите с тях. По този начин отпада необходимостта от въвеждане на настройките всеки път отново. Последователността на операциите в края на реда CSM също директно се присвояват към използвания в момента инвентар, така че има директен достъп до тях при следващо използване на инвентара, просто с натискане на един бутон. Също така чрез редактиращите функции на на CSM мениджмънта предварително запаметените последователности могат лесно да се донастройват ръчно, без да се записват отново. Това пести време и позволява на водача да оптимизира настройките при различни условия на работа.

Нови функции с новия CEBIS

Новата генерация CEBIS освен това предлага много нови полезни функционалности. В областта на хидравличните уреди за управление контролните елементи могат да бъдат свободно разпределени към уредите за управление, за да бъдат те перфектно конфигурирани за съответния вид работна дейност. Освен това в новия терминал CEBIS може да бъде определена рампа за отваряне/затваряне към всеки уред за управление. По този начин водачът може да зададе колко бързо след активиране съответният уред за управление да достави максимално настроения поток масло. Допълнително водачът може да приоритизира някой от уредите за управление. Настроеното количество масло на избрания уред за управление остава почти константен, дори при използване на други уреди за управление. Такова приоритизиране се предлага например при постоянни консуматори като двигатели с течно гориво или пневматично сеялки за точна сеитба, за които при работа е необходим постоянен поток масло. На екрана на новия CEBIS могат да се представят и видеосигнали от външни камери като напр. CLAAS PROFI CAM.

Новото оборудване CEBIS ще се предлага още от самото начало при новите трактори AXION 900 и ARION 600/500, производството на които стартира от есента на 2017. Цялата гама продукти на CLAAS можете да намерите при официалния вносител на марката за България фирма РАПИД КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.