1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Новата серия 250 на зърнокомбайните Case IH Axial-Flow – с премиера в Дрезден

Новата серия 250 на зърнокомбайните Case IH Axial-Flow – с премиера в Дрезден

В основата на новите модели е автоматизираната система AFS Harvest Command™

Специално събитие за европейската преса организира Case IH в германския град Дрезден, за да представи най-новата си серия зърнокомбайни от серия 250, представена с три модела 7250, 8250 и 9250, с мощност от 498 до 634 к.с.

Новите модели заменят досегашната серия 240, като водещи комбайни от 2019 година. “Подобренията в серия Axial-Flow 250 се съсредоточават върху подобряване производителността на комбайна, така и на оператора, посочи August von Eckardstein, Маркетинг Мениджър зърноприбираща техника на Case IH за Европа, Близкия изток и Африка. - Нашата цел е да подпомогнем вземането на решения и да направим настройките от начало до край по-лесни за специфичния желан резултат. По този начин комбайнът може не само да помогне за подобряването на работата, дори и на опитен оператор, но и да помогне при работата на оператор с малко или дори без опит, като “набере“ увереност и да извлече максимума от машината.”

Новата автоматизирана система AFS Harvest Command ™

В основата на промените за новите комбайни Axial-Flow 7250, 8250 и 9250 е автоматизираната система AFS Harvest Command ™. Тази напълно нова технология използва 16 сензора за непрекъснато наблюдение на машината и коригира 7 различни настройки, за да се постигне максимална производителност на комбайна. Управляван чрез терминала AFS Pro700 в кабината, системата за автоматизация понастоящем може да работи с пшеница, рапица, царевица и соя. Само няколко избора, в зависимост от типа култура и условията, позволяват на оператора да настрои машината да постигне желания резултат.

Базовата версия на AFS Harvest Command™ характеризира доказаната система за Автоматични настройки на реколтата (ACS). Тя регулира оперативните елементи, като обороти на вентилатора и просвет на контрите, в зависимост от типа култура, избран на терминала на AFS, което премахва необходимостта от настройване на отделните елементи. Операторът има възможност да настройва зърнокомбайна в движение и да запази настройките за бъдеща употреба.

Следващата версия на AFS Harvest Command™ , включваща Feedrate Control, променя постъпателната скорост на база на натоварването от реколтата, за да се постигне желаният резултат - възможност за контрол на загубите, максимална производителност или фиксирана производителност. Операторът определя целевото максимално натоварване на двигателя и постъпателната скорост, а Feedrate Control ще работи до тези граници.

Топ версията на системата е изцяло автоматизирана с AFS Harvest Command™, като автоматично задава настройки на овършаващата и почистващата системи, базирани на същите желани резултати както с Feedrate Control, но допълнително следи и качеството на зърното. Използва се технология, базирана на камера и следене налягането върху ситата, за да се осигурят допълнителни насоки за автоматичния процес на настройка на машината, за да се минимизират примесите в зърнената проба и да се поддържа най-доброто качество на зърното, което е отличителна черта на комбайните Axial Flow.

“Автоматичната камера за зърно на AFS Harvest Command ™ използва патентована мултиспектрална светлинна емисия - видима и невидима - за по-точно определяне на начупените зърна и примеси, казва Аugust von Eckardstein. - Тази патентована технология помага на камерата за зърно по-точно да следи качеството на пробата, осветявайки я с UV лъчи, синя, зелена, червена и инфрачервена светлина. Комбинирането на петте светлинни спектъра осигурява засилена възможност за откриване на брашно причинено от начупените зърна. Терминалът AFS сигнализира на оператора, ако мръсотията влияе на яснотата на камерата.”

С пълна автоматизация AFS Harvest Command ™ може да се използва по четири различни начина. Във всички случаи операторът определя максимално целево натоварване на двигателя и максимална скорост на движение на комбайна, за да работи в:

  • Режим на производителност: комбайнът работи със скорост, за да осигури приемливо ниво на загуба на зърно, от ротора и почистващата система.
  • Режим на Фиксирана пропускателна способност: комбайнът поддържа целеви пропускателен капацет чрез промяна на постъпателната скорост и наглася настройките, за да сведе до минимум загубите.
  • Режим за максимална производителност: комбайнът работи до скоростта или максимална граница на мощността, зададени от оператора, докато регулира настройките, за да намали загубите на зърно от ротора и почистващата система.
  • Режим за качеството на зърното: комбайнът променя настройките си, за да поддържа качеството на зърното и нивото на примесите, като същевременно намалява загубите.

След като избере раздела “Основни” на AFS монитора, операторът може да въведе типа култура, желания резултат (стратегия), максималната скорост и максимално натоварване на двигателя. След това системата се включва и започва събирането на реколтата. Фина настройка е възможна чрез раздела “Разширени“, който позволява например, да се променят първоначалните настройки, да се коригира честотата на автоматичните промени и да се отчете лекотата на овършаване.

Автоматизацията на AFS Harvest Command ™ не е предназначена да замени решенията на оператора, а да ги подобри, като идентифицира факторите, ограничаващи производителността на комбайна, като промяна на условията, показвайки ги и правейки корекции, за да ги подобри, добавя August von Eckardstein. - Опитните оператори могат допълнително да увеличат производителността и качеството на зърното, а неопитните могат по-бързо да постигнат производителност, сравнима с опитен оператор. И за двата типа оператори, AFS Harvest Command ™ означава по-малка нужда за притеснение относно фактори като: загуби, обороти на вентилатора и скорост на ротора, което позволява по-голям фокус върху позицията на хедера и разтоварване.”

Подобрения на роторния кафез и сита
Серията зърнокомбайни Axial-Flow 250 с Новата автоматизирана система AFS Harvest Command ™ са оборудвани с регулируеми от кабината насочващи лопати на ротора, задействани ръчно от превключвател, от дясната конзола, когато не се използва автоматизацията или автоматично се настройват при включена автоматизация AFS Harvest Command ™. Задните шест лопати са свързани, включват по-голям обхват на настройка и могат да бъдат регулирани ръчно през страничните капаци. Чрез смяната на стъпката на лопатите, масата ще се движи по-бързо или по-бавно през роторния кафез, като настройва обвършаването и сепарацията, за да подобри ефективността.

В съчетание с управлението на горното и долното сито, пълният пакет AFS Harvest Command ™ включва и нова настройка на пред-ситото от кабината, позволявайки на системата автоматично да наглася всички настройки на ситото, според обратната връзка от сензорите за загуба, камерата за зърно и сензорите за налягане на ситата. Това също може да се активира ръчно, когато AFS Harvest Command ™ не се използва. Регулируемото от кабината пред-сито, също се предлага като самостоятелна опция, която включва дистанционен превключвател, позволяващ настройка през странични капаци.

Уникалните сензори за натоварване на ситата осигуряват на AFS Harvest Command ™ данни от ситата, което позволява на системата да разбере за предстоящите загуби и да направи корекции преди да се случат. Тези сензори помагат на системата да направи разлика между загубите от претоварване на ситата и загуба от издухване на зърното и съответно да регулира настройките на вентилатора и ситата, предотвратявайки загубата на зърно при обръщане в края на блока, или при спиране на комбайна в полето. Опцията за автоматично регулиране на вентилатора помага да се предотвратят загубите, преди да се появят, като се установи натоварването на ситата и наклона на комбайна. Вентилаторът и ситата работят заедно, за да поддържат идеална работна настройка и натоварване.

“В резултат на това ситата стават много по-ефективни, вършат по-добра работа за производство на чисто зърно и с много по-малък риск от претоварване”, казва August von Eckardstein.

Промяна в трансмисията
Нова хидростатична скоростна кутия с полеви и пътен режим, с два диапазона на скорост, осигурява повишено сцепление, така че да няма нужда да спрете и да сменяте предавка, докато работите или изкачвате хълм. Управлявана чрез многофункционален джойстик, трансмисията има контрол на скоростта със затворен цикъл, който поддържа зададената скорост при променящите се условия на пътя или терена. Максималните скорости в диапазон 1 и диапазон 2 са 18 км/ч и 40 км/ч, въпреки че максимални стойности могат да бъдат зададени според предпочитанията на оператора и полевите условия.

“С минимална нужда от промяната на диапазони и контролируема максимална скорост, при движение в полето и в края на блока, времето за престой се намалява, а времето за жътва се увеличава”, отбелязва August von Eckardstein.

Съчетано с усъвършенствани хидравлични предавки, подобрението на скоростната кутия повишава транспортирането на пътя с до 36%. Междувременно нова, подобрена блокировка на диференциала заменя предишния механичен педал с електрически бутон.

Подобрения в пакета X-tra Chop
Системата на сечката X-tra Chop е вече снабдена с нов дистанционен превключвател за нагласяне на тавата за разхвърляне, за да се направи по-лесен достъп до рампата при двигателя за зареждане на гориво и поддръжка.

Повишена товароподемност на наклонената камера
В допълнение към съществуващите възможности по отношение на товароподемност на наклонената камера от 4.5 и 5.2 тона при най-големите модели Axial-Flow вече тя достига 6,1 тона, за да могат да се справят с 13,5 м лентови хедери и 18-редови царевични адаптери. Заводски монтираната двойна странична корекция спомага да се осигури подобрен контрол на 13,5-метровите хедери.

Нова функция за контрол от кабината на предната плоча на наклонената камера, напред и назад, позволява на оператора да променя ъгъла плочата с до общо 11,9 градуса наклон, за да подобри ефективността на жътва, както при нискорастящи култури като боб така и при високорастящи. Подобренията на функцията за управление на височината на хедера означават по-добра реакция и плаваща функция на наклонената камера.

Адаптивната чувствителност към скоростта на движение (GSAS) автоматично настройва чувствителността за височина на хедера, при увеличение на скоростта напред и назад, за да държи хедера стабилен и в готовност за реакция. Например, когато чувствителността е зададена висока, за промяна на терена и оператора намалява постъпателната скорост на комбайна, чувствителността на системата също ще падне, за да се запази стабилността на хедера. Настройката на чувствителност обаче ще остане във високата зададена точка, така че когато операторът може да се върне към предходната скорост напред, а хедера остава в готовност.

AFS Connect възможности
Нашата заводска телематика, AFS Connect, позволява двупосочно прехвърляне на файлове между комбайна и компютри в офиса чрез уеб портал. Всички комбайни са предварително окабелени и имат антени за свръзка с необходимия модем. Когато комбайнът е поръчан с подготовка за телематика, модемът ще бъде монтиран. Всичко, което се изисква за пълната телематична версия, е код за отключване. Модемът се доставя от фабриката, а абонаментът трябва да бъде закупен от дилъра.

“Комбайните от серия 250 Axial-Flow на Case IH, за моделна година 2019, предлагат значителни подобрения в технологиите, издръжливостта и производителността, казва August von Eckardstein. - В същото време, те запазват опростеността, запазеното зърно и качеството на зърното, за които Axial-Flow има утвърдена репутация.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.