1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Новият CLAAS AXION 950 е най-мощният стандартен трактор на съвременния пазар

Новият CLAAS AXION 950 е най-мощният стандартен трактор на съвременния пазар

Той ще се бори за престижното отличие „Трактор на годината“ за 2013-та

Тази година към семейството трактори на CLAAS се присъединиха моделите от новата серия AXION 900. Максималната мощност на четирите модела AXION 920, AXION 930, AXION 940 и AXION 950, запълващи диапазона между AXION 800 (164 - 260 к.с.) и големите трактори 4х4 XERION 3800 до 5000 (330 - 530 к.с.), е 320, 350, 380, 410 к.с. (до ECE R 120). Максималната мощност на четирите модела от серия AXION 900 е на разположение на оператора без никакви ограничения по отношение на времето, работната скорост или приложенията, т.е. новият AXION 950 от CLAAS е най-мощният стандартен трактор на съвременния пазар.

Представянето на напълно обновения стандартен трактор AXION 900 бележи появата на CLAAS в сектора 300+ к.с. CLAAS предоставя на този мощностен сектор изпитаната си концепция за тракторите: комбинация от малка обща дължина, дълго междуосие (3,15 м) и идеално разпределение на тежестта. Моделът AXION 900 е всестранно развит, с голяма теглителна сила и възможно най-доброто поведение върху пътя.

Модерна технология на управление

С помощта на системите CLAAS POWER SYSTEMS (CPS), за серията AXION 900 е разработена най-добрата система за управление за работа в полеви условия. Хардуерът притежава висока ефективност, консумира малко количество енергия и е с дълъг сервизен живот. Софтуерът за управление на CLAAS оптимизира всички компоненти и гарантира перфектни резултати. Не е важна единствено ефективността на двигателя и това дали той отговаря на стандартите за емисии. Важна е и машината като цяло – ефективността й при ежедневна употреба и интелигентното оползотворяване на мощността.

Така например новият вентилатор Visctronic съчетава в себе си напълно механично задвижване и електронно управление, което позволява прецизно адаптиране на скоростта на вентилатора. Променливите величини в системата за управление са температурата на двигателя, количеството на всмуквания въздух, трансмисията, оборотите на двигателя и състоянието на компресора на климатичната система. По-ниската скорост на въртене на вентилатора намалява нивото на шума и осигурява икономия на гориво.

Първият трактор CLAAS, отговарящ на стандарта за емисии от отработени газове Етап IIIБ (TIER 4i)

Дизайнът на модела AXION 900 е съобразен с изискванията за екологична съвместимост и стандартите за емисии. Така например тракторите AXION 900 притежават интегрирана технология за СКР (селективна каталитична редукция).

Моделът AXION 900 е първият трактор на CLAAS, отговарящ на строгия стандарт за емисиите от отработени газове Етап IIIБ (TIER 4i). Машината е снабдена с 8,7-литров двигател Cursor 9 от FPT с 4 клапана и шест цилиндъра.

Друг елемент от концепцията на системите CPS е непрекъснато променливата система за управление CMATIC от CLAAS, базирана на непрекъсното променливата трансмисия ZF Eccom 3.0. Четири механични диапазона на задвижване гарантират високоефективно предаване на мощността и осигуряват концепция за управление с дизелово гориво с голяма икономичност. По такъв начин при тарнспортни задания и ниски обороти на двигателя се постига дори скорост от 50 км/ч.

Проектиран за тежка работа в полеви условия

Тракторът AXION 900 запазва икономичността си дори при работа с карданния вал. С режим 1000 ECO при 1600 об./мин на разположение на оператора са над 90% от мощността на двигателя и максимално висок въртящ момент. С цел преобразуване на мощността на двигателя в теглителна мощност, машината е оборудвана със задна бандажна гума с диаметър 2,15 м. Предните гуми на трактора пък са с диаметър до 1,7 метра. По избор на клиента на модела могат да бъдат монтирани предни и задни двойни гуми.

Оптимална ефективност означава също така оптимална стабилност. Тракторите AXION 900 са заводски снабдени с приспособими устройства за уравновесяване – тежести, монтирани в предната част на машината или тежести за задните колела – с чиято помощ тракторът придобива идеална конфигурация за различни работни задания.

Нова концепция за кабината

Една от основните цели при разработката на тракторите от новата серия AXION 900 е да се осигурят по-голям комфорт и по-добра ергономичност при работа. В резултат се появява нова кабина с революционна функционална концепция, с която ще изпъква новото поколение трактори на CLAAS. Кабината е снабдена с 4 колони и нов вид окачване, както и с нови подлакътници с вграден лост CMOTION за регулиране на пътната скорост и нов контролен терминал CEBIS.

Новата кабина на AXION 900 с 4 колони е разработена съвместно с фермери от цяла Европа. В модерна концепция за ергономичност са вплетени мнението на потребителите и научен анализ на изискванията за управление по отношение на дизайна на кабината и уюта.

По такъв начин, редом с множество други придобивки, се гарантира оптимална видимост напред и към монтираните в задната част на трактора сечива. Изклюителното разположение на седалката и изпъкналият заден прозорец на новия модел AXION 900 осигуряват отличен изглед дори към най-обемните сечива без колони, които да пречат на видимостта на оператора. Окачването на предната ос и напълно обновената система за окачване на кабината предостяват изключиелно уютна работна среда без умора за оператора, както при работа в полеви условия, така и при движение по пътни настилки. С цел осигуряване на възможно най-добра видимост към таблото, то е здраво закрепено за новата издадена кормилна колона.

Тракторите AXION 900 са снабдени с до 20 фара, в това число с ксенонови светлини, които осигуряват осветяване на 360° и предоставят на оператора отлична и сигурна видимост дори и на тъмно.

Интуитивно функциониране

Новата концепция за управление с три пръста осигурява интуитивен контрол на до 20 функции без необходимост от промяна в начина на хващане на лоста. Пълноцветният и лесен за управление терминал CEBIS е вграден в обновеният подлакътник.

Лесна поддръжка

Със своя интервал за смяна на маслото на двигателя от 600 часа и интервалът за смяна на трансмисионната течност от 1200 часа, тракторите AXION 900 вдигат летвата високо. Еднокомпонентният капак осигурява безпрепятствен достъп до всички точки за ежедневно обслужване. Ниското разположение на въздушния филтър и нагънатият радиаторен пакет са предпоставка за лесно ежедневно почистване. Благодарение на газовите амортесьори отделните радиаторни тела се разполагат в положение за безопасна поддръжка. Променено е и разположението на акумулатора. Сега той е лесно достъпен и съхраняван в безопасност отляво под сгъваемите стъпала.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.