1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Оптиком посети изложението за технологии и иновации в производството на плодове и зеленчуци

Оптиком посети изложението за технологии и иновации в производството на плодове и зеленчуци

Панаирът беше посетен от повече от 10 000 овощари от Италия

От 23 до 25 септември 2015 година в Римини, Италия, се състоя 32-то издание на добилото международна популярност изложение MACFRUT. От италиански език името е съкращение от Машини и Плодове, което говори само за себе си.

Форумът събира заедно производители на техника и материали за отглеждането и обработката на плодове и зеленчуци от семената до крайния продукт, фермери и потребители.

Новата емблема на MACFRUT International 2015 е нарът – символ на всички сегменти и нужди на сектора на плодове и зеленчуци, събрани на едно място. rim_1251

Започнал преди повече от 30 години като борса за продажба на плодове, сега това е водещият за Средиземноморието международен панаир в сектора на зеленчукопроизводството и овощарството. Това събитие е място за среща на професионалистите от сектора в производството, търговията, логистиката, опаковането на продукти, както и дистрибуцията на машини, като специално внимание е отделено на биологичното производство.

За първи път MACFRUT се проведе в модерния панаирен комплекс на Римини. Преместването се наложи, защото досегашното място на панаира в Чезена отесня. От друга страна, панаирът в Римини е един от най-модерните и иновативни в Италия. Построен през 2001 г., той има своя собствена жп гара и хеликоптерна площадка, 11 000 паркоместа и 16 едноетажни павилиони, покрити с фотоволтаици, осигуряващи независимо захранване.

rim1_300Освен това Римини предлага в края на туристическия сезон повече от 2500 четири и петзвездни хотелски стаи на цени около 50 евро на вечер – цените в Болоня и Милано по време на такива форуми са над 200 евро.

Панаирът беше посетен от повече от 10 000 овощари от Италия, както и от над 400 от Европа, между които около 50 български фермери. Популярността на панаира в нашата страна се дължи и на Уникредит, с чието съдействие е организирано автомобилно турне през февруари тази година под егидата на MACFRUT, стартирало от Турция през София, Румъния, Унгария, Чехия и финиширало във Варшава. Италианците обръщат особено внимание на България, защото виждат потенциала на нашето овощарство и зеленчукопроизводство. Дано тези сектори получат и така нужната им подкрепа от българските отговорни ведомства.

Освен традиционните изложбени сектори – семена, разсади, фиданки, машини и технически средства за производство; съоръжения за селекция, машини за опаковане; пресни и готови за консумация продукти; технологии и технически средства за селекция, рязане и опаковане на продуктите; логистика, тази година бяха представени и нови сектори като сушени плодове, специфична механизация за овощарството и зеленчукопроизводството и системи за напояване.

Именно измежду последните Оптиком има своите дългогодишни партньори в лицето на RINIERI – производител на специализирани овощарски машини, и IRRILAND – машини за напояване.

Голям интерес беше проявен към новата машина за контурно рязане на овощни насаждения на RINIERI – моделът CRF. Този модел съчетава перфектно рязане на клони с диаметър до 40 мм с ниска цена за разлика от досегашните дискови модели.

3_300 4_300

IRRILAND e сред водещите производители на лентови поливни машини, моторни помпи и генератори. Благодарение на иновациите и високотехнологичните решения, които предоставя на пазара, фирмата е един от лидерите в сектора напоителна техника.
Продуктовата гама поливни машини на IRRILAND включва следните серии:
SUPERSTAR – специално разработена за големи ферми
DIAMANT – щангови поливни машини, задоволяващи нуждите на най-взискателните стопани на ферми
COMPACTA – универсалната машина за царевица
SILVER – за малките стопанства
COMFORT – идеална за собственици на малки площи или за отглеждане на зеленчуци
SPORT се препоръчва за специфичните нужди на спортни терени или за любители градинари

Панаирът беше изключително полезен заради срещите с нови партньори в сектори, които досега не бяха засегнати в портфолиото на Оптиком, а именно линии за почистване, измиване, полиране, калибриране и опаковане на плодове и зеленчуци.

Панаирът беше отделил и място за ретро трактори, където основно място заемаха моделите на LANDINI – все пак, това е фирмата, с помощта на която за 100-на години италианците стават водещи в света в производството на овошки, лозя и зеленчуци!

la_300 la1_300

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.