1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Оптимална настройка на плуга с едно кликване на мишката

Оптимална настройка на плуга с едно кликване на мишката

Lemken представя цифровата си програма за обучение

Перфектната настройка на плуга свежда до минимум износването и спестява време и гориво. По тази причина за в бъдеще LEMKEN ще оборудва монтираните си реверсивни плугове със системата за регулиране „OptiQuick“, предоставяща възможност за просто и поетапно регулиране на трактора и плуга за рентабилна оран. Компанията LEMKEN представя аудиовизуална програма за обучение, в която са обяснени отделните етапи на задаване на седемте най-важни настройки на трактора и плуга. В „Optiquick“ е включен и модул за интерактивна триизмерна симулация.

Добрата оран започва с колелата. Правилната настройка на ширината на колея осигурява равномерно разпределение на тежестта на трактора. Програмата показва ефектите при използването на различни ширини на колея, както и предимствата на ниското налягане в гумите, с което се постига значителна теглителна сила и слабо уплътняване на почвата при работа в полеви условия.

Правилното разпределение на тежестта на предната ос е от особено значение. То повлиява силата на теглене, оптималната действителна траектория и надеждното им управление. Също така за максимално добра настройка на плуга важна роля играе и възможността за свободно движение в работната позиция на стабилизаторите на долното съединение. Преди да монтира плуга, операторът трябва да избере подходящ кръстосан колянов вал в зависимост от мощността на трактора и разстоянието до точките на прикачване на долното съединение. Програмата за обучение дава указания за определяне на удачната дължина на кръстосания колянов вал.

Настройката на плуга е правилна тогава, когато тракторът е подготвен правилно. Системата за настройка „Optiquick“, с която всички монтирани плугове Lemken разполагат, позволява ширината на предната бразда и линията на тягата на трактора/плуга да бъдат регулирани независимо една от друга. Теоретичната част на обучителните модули съдържа подробно обяснение на начините за определяне на текущата ширина на предната бразда, за оптималната посока на линията на тягата и факторите, от които те зависят. Впоследствие потребителите могат да проверят получените знания, като отговорят на няколко въпроса.

След като изберат размера на работната ширина на трактора, посредством симулационните модели на системата „Optiquick“, операторите могат да анализират влиянието на различни параметри върху работата при указаните настройки. Винтовите обтегачи на плуга за настройка на ширината на предната бразда и линията на тягата могат да се управляват с помощта на компютърна мишка. Работната ширина може също така да бъде променяна в хода на виртуална оран.

При подходящо увеличение на екрана се показват тракторът и плугът със съответните настройки. Благодарение на факта, че конструкцията на трактора се представя като прозрачна структура, потребителите разполагат с непрекъснат изглед към геометрията на триточковия подемен механизъм, която от своя страна е означена с няколко линии. В допълнение детайлен образ на триточковия механизъм се получава с помощта на функцията „картина в картината“. Плуговете разполагат с функция за звукова и визуална сигнализация, която посочва необходимата ширина на предната бразда и означава със стрелки промяната в страничната тяга на трактора. Потребителят разполага с възможност за промяна на образа посредством накланяне, завиване, преместване или уголемяване на картината.

Търсете машините с марка Lemken от представителя за България фирма АГРОИН – 0885  003653,  0884 404453.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.