1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Остаряла техника мъчи производителите

Остаряла техника мъчи производителите

 

Една от основните причини за т.нар. полоси от по-тъмни и по-светли ивици растения в есенните посеви е лошото качество на торене. Констатациите са направени при последното обследване на посевите от пшеница и ечемик в област Монтана през април от специалисти по поръка на постоянната областна експертна комисия по зърнопроизводство.

В наблюдателния лист за състоянието на посевите - развитие, растеж, гъстота, като много добри през четвъртата седмица на март са посочени 5,5 на сто от обследваните посеви, с добро качество - 72,3 на сто, средно - 20,1 на сто и незадоволително - 2,1 на сто. Повторното обследване на есенниците - четири седмици след първото, извършено през третата седмица на април, е регистрирано с влошени резултати. За пшеницата вече процентът на площите с много добро състояние на посева е 5,4 на сто, с добро - 50,4 процента, средно - 40,8 процента и незадоволително - 3,4 на сто. Радващо е, че няма пропаднали и разорани площи. Видно е, че най-много пшеница, отбелязана като в добро състояние на развитието при първото обследване е 72,3 на сто, а при второто вече е 50,4 на сто. Разликата от двайсет процента при оценката "добро" при първото обследване при второто се е прибавила към "средно", което от 20,1 на сто вече е станало 40,8 на сто, а посевите с незадоволително качество на развитието са се повишили с 1,3 процента.

Като една от основните причини вече посочихме недостатъчното и неравномерно торене. Според инж. Борис Христов от представителството на фирма "Фермер 2000"-Стара Загора, за Северозападна България, причината за лошото качество на торенето е в остарялата техника, която вече не може да се регулира, особено за малки дози на торене. Съвременните торосеялки могат да разпръснат и половин килограм амониева селитра върху един декар площ, твърди инж. Христов. Но единици от производителите могат да си позволят купуването на новата техника./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.