1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Пръскачки от гуми на колело и трактор

Пръскачки от гуми на колело и трактор

 

За най-голямо свое постижение Петър Стоянов смята домашната пръскачка. Една външна гума с джантата, две вътрешни и два клапана - това са необходимите материали. В зависимост от това колко голяма пръскачка искаме, може да се използват всякакви гуми - от велосипед до трактор. Едната вътрешна гума се пълни с течността за пръскане, а другата се надува до 1,5- 2 атмосфери, за да може да изтласква разтвора, пояснява механизма на действие изобретателят.

През 1996 година бай Петър подал документи в тогавашния Институт за рационализации и изобретения (ИНРА) и поискал да бъде патентован методът на действие на домашната пръскачка. Оттам обаче отхвърлили изобретението му със странния аргумент, че "не отговаря на изискванията за прогресивност".

Бях чувал за "прогресивна" литература и за "прогресивни" писатели, но излезе, че има и "прогресивни" изобретения, чуди се и сега Петър Стоянов.

Заради тогавашното чиновническо отношение към труда му той се отказал да търси след това новия орган за узаконяване на авторски права - Патентното ведомство.

И без тапия пръскачката работи безотказно вече 15 години, успокоява се бай Петър. Оттогава той я усъвършенствал на няколко пъти. Сега има вариант за вилата в старозагорското село Ракитница, която може да се включи директно към чешмата на двора. Другата, по-леката е в Стара Загора, с нея пръска асмата в двора./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.