1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Продуктите на Техноинокс инженеринг – успешни инвестиции по предстоящите приеми по подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР

Продуктите на Техноинокс инженеринг – успешни инвестиции по предстоящите приеми по подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР

Компанията доставя системи за пречистване на входящи и отпадъчни води за земеделски стопани и преработватели

Ако имате животновъдна ферма или преработвателно предприятие, сега е времето да се подготвите за инвестиция в системи за пречистване на входящи и отпадъчни води. Тези инвестиции, с 50 процента субсидия, са допустими по подмерки 4.1 и 4.2, които ще бъдат отворени за прием през тази година след 17-тото изменение на ПРСР 2024-2020.

Партньор в тези проекти може да бъде Техноинокс инженеринг.

„Фермерите имат нужда от пречистване на питейните води за животните, защото много често ползват сондажни води, а подпочвените води стават все по-проблемни. Имаме финализирани доста подобни проекти по предходни приеми за инвестиции в пречистване и структуриране на питейни води и резултатите са доста добри. Подобрява се здравният статус на животните, тяхната продуктивност, налице е по-добро усвояване на фуража.

Преработвателните предприятия също имат нужда от системи за пречистване на входящи води и от пречиствателни станции на отпадъчните води, като ние предлагаме както технологичния проект, така и цялостното изпълнение, доставката и монтажа на оборудването. Ще предложим безплатна подготовка на проектите, както и тяхното управление, заяви Ивайло Тодоров, управител на Техноинокс инженеринг. - Когато става въпрос за пречиствателни станции на входящи води, ние вземаме проба от водата, която постъпва във фермата, за да направим физико-химичен анализ и на база на него се изготвя оферта – какво е необходимо, за да бъде пречистена водата, филтри, технология, правим и технологичен проект. При пречиствателните станции по същия начин се анализира отпадъчната вода, каква технология е необходима, за да бъде пречистена до съответните норми.“

По подмярка 4.1 бюджетът е 50 млн. евро, като максимумът на един проект е 450 000 евро. Акцентът на приема е опазването на околната среда и доброто управление на водите. Ще могат да се правят инвестиции и в напоителни системи на ниво стопанство – изграждане на пивотни системи, капково напояване и други водоспестяващи технологии в райони, където има канали на „Напоителни системи“.

По подмярка 4.2 за преработвателните предприятия предвиденият бюджет е 27 млн. евро. Инвестициите са също с цел опазване на околната среда.

Приемите по двете подмерки ще бъдат в продължение на три месеца.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.