1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Производителността, ефективността и комфорта за оператора достигат връх при новия колесен товарач JCB Farm Master 435S Agri

Производителността, ефективността и комфорта за оператора достигат връх при новия колесен товарач JCB Farm Master 435S Agri

Официалният дилър за България e ОПТИКОМ ООД

JCB наскоро пусна на пазара нова версия на най-популярния в Англия колесен товарач, за да предостави още по-голяма производителност на големите ферми и стопанства.

JCB Farm Master 435S Agri надминава успеха на предшественика си – 434S Agri, като най-добрия в сектора на „тежката категория” колесни товарачи, специално създадени за работа в селското стопанство.

„434S постигна нови нива на производителност при тежки товаро-разтоварни дейности в селското стопанство със своите характеристики и технически решения, специално създадени за тази цел” – по думите на Едуард Роуч, продуктов мениджър в JCB Agriculture. „Неговият заместник допълва успешната формула с подобрено сцепление, по-висока скорост на движение и превъзходни комфорт и  удобства за оператора, а заедно с това и значително снижение на разхода на гориво.”

Както и предшественика си, новият Farm Master 435S Agri с 4,2 т товароподемност се задвижва от 6,7 л Cummins QSB 6-цилиндров двигател, но вече с технология за третиране на изгорелите газове посредством катализатор и филтър за твърди частици , за да отговаря на европейските норми за емисиите на Етап 3B (Stage 3B).

Характерно е и използването на турбокомпресор  с променлива геометрия, който осигурява голям дебит от въздух при по-ниски обороти на двигателя. Пиковите стойности на основните характеристики са без промяна - мощност 230 к.с. и 945 Nm въртящ момент, така че отличното съотношение мощност/тегло от 16,8 к.с./тон остава непроменено и дава ненадмината производителност при манипулиране на силаж.

Въпреки присъщата горивна ефективност на двигателя Cummins е добавен и режима ECO  при който оборотите на двигателя се ограничават до 1800 при извършване на  по-леки операции.  Също така  оборотите на двигателя се снижават автоматично  до 700 след 30 секунди бездействие на машината – например докато чака ремаркето със силаж, като тази функция може да бъде разширена и с опцията за автоматично изключване на двигателя.

Заедно с по-ниско оборотния  охлаждащ  вентилатор, всички тези функции спомагат за значителни икономии на гориво през целия жизнен цикъл на машината.

За машина с тегло над 13,6 тона новият 435S Agri, оборудван с гуми 750/65R26 MegaXBib, има впечатляващо сцепление. Новата опция за автоматично блокиране на диференциала на предния мост добавя допълнително теглително усилие при тежки условия като алтернатива на стандартните диференциали с ограничено приплъзване.

Сервизните интервали на мостовете на товарача са увеличени до 1500 часа, подобрени са спирачките, те отделят по-ниска  температура при триене, което води до по-малко износване и повишаване на ефективността.

Допълнителен принос за по-висока ефективност има уникалното задвижване на колесния товарач – 6-степенната скоростна кутия Powershift с автоматично превключване на предавките и комплексен хидротрансформатор (преобразувател на въртящия момент) , който автоматично се блокира  при всяка от предавките и по този начин се осигурява механично предаване на мощността до задвижващите колела без приплъзване.

Новата функция Powerinch освобождава съединителя когато са нужни високи обороти на двигателя при ниска скорост на движение за оптимално „откъсване” и повдигане на товара. При движение по шосе предавките на трансмисията осигуряват 48 км/ч максимална скорост, за да се даде възможност на машината да бъде в крак с останалите превозни средства, заети в транспортирането на силажа или тороразпръскването.

За операторите е осигурена по-тиха работна среда в новата кабина, където максималното ниво на шум е сведено до 70 dB. Автоматичния контрол на температурата с подобрената вентилация и рециркулация на въздуха е нова алтернатива на стандартната климатична система. Друга опция в кабината за съвършен комфорт в тежък работен ден е луксозната пневматична седалка Actimo XXL. Новият  аналогов дисплей с цветен LCD монитор има допълнителни функции и предоставя на оператора повече полезна информация, например за разхода на гориво с цел да се подобри  управлението и ефективността на работата на товарача.

         435_compost_tip_2_-_copya_1_448

Сервизният достъп за поддръжка е лесен – всички ежедневни проверки са от нивото на земята, а удобно отваряемите капаци улесняват достъпа до двигателния отсек. Почистването на вентилатора и охлаждащия пакет е лесно и бързо.

Операторите знаят, че активното окачване на рамената на товарача поглъща вибрациите при движение на машината по неравни терени и позволява по-висока скорост и съответно по-голяма производителност. Сега те могат да се се възползват от това предимство и при по-ниски скорости. При досегашия 434S окачването става активно след достигане на скорост от 6 км/ч, а при новия 435S Agri тази функция вече може да се активира при всякаква скорост.

Новият товарач JCB 435S Agri е създаден с още повече внимание към изискванията на операторите. Например, функциите float, kickout and return-to-dig са вече избираеми, а не постоянни режими на системата за контрол на товарача . Също така  стандартно е добавено електрическо управляемо „бързо“ закачане/откачане на работните приспособления от седалката на оператора за по-голяма сигурност и удобство.

„Големите ферми и стопанства, които имат нужда от голям товарач вече имат избор”, добавя Едуард Роуч, „Те могат да си купят индустриален товарач, пригоден за работа в селското стопанство, като приемат неизбежните компромиси на това решение, или да инвестират в специално създадения Farm Master 435S Agri, в който всеки детайл е проектиран за приложение именно в селското стопанство.”

Основни характеристики на JCB 435S Agri

  • 4200 кг товароподемност, 3,61 м височина на повдигане
  • 6,7-литров, 6-цилиндров двигател Cummins QSB Tier 3B с автоматично намаляване на оборотите на празен ход до 700 об/мин.
  • 230 к.с. мощност, 945 Nm въртящ момент
  • Трансмисия: 6х3 автоматична Powershift скоростна кутия с блокиращ се комплексен хидротрансформатор ( преобразувател на въртящия момент) и Powerinch функция при ниска скорост
  • Оси: Задвижване на 4 –те колела, преден диференциал с ограничено приплъзване или автоматично блокиращ се заден диференциал с ограничено приплъзване
  • Хидравлика: „Load-sensing”;  две бутално-аксиални  помпи с променлив работен обем, максимален дебит - 264 л/мин
  • Тегло: 13 688 кг

За повече информация – официалният дилър на JCB Agri за България ОПТИКОМ ООД, www.opticom-bg.com .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.