1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Променливи тенденции на световния пазар на трактори

Променливи тенденции на световния пазар на трактори

Ръст в САЩ и Европа през 2019 г., спад в Индия, Китай и Турция

 
Световният пазар на трактори е с променливи тенденции през 2019 г. САЩ записаха ръст от 3,6% на продажбите на 245 хиляди единици. Европейската общност също приключи годината със значително увеличение от 8% или 178 хиляди регистрирани трактори. Франция е със значителен ръст през 2019 г. (+16% или 34 600 регистрирани машини). Германия също отчита растеж (+4,7% за 29 000 машини), както и Испания +6,8%.
Русия е една от страните, която показа положителна тенденция, която през октомври 2019 г. се изразяваше в ръст от 15%. 
 
Пазарите на Индия, Китай и Турция показват различни стойности. Крайният баланс, свързан с индийския пазар, е общо 723 хиляди трактора или спад от 10% спрямо предходната година. Регистрираното в Индия намаление се разглежда от анализаторите като регулиране след впечатляващия ръст през последните няколко години, а прогнозите за азиатския гигант остават положителни за в бъдеще, имайки предвид огромните планове за подпомагане за селскостопанската икономика, изготвени от правителството. 
 
Ситуацията е по-критична на китайския пазар, който според оценките е намалял с 20% през 2019 г.  поради специфични трудности в отрасъла, освен общото забавяне в селскостопанската икономика (недостатъчна производителност, дължаща се на малки по размери стопанства и намаление на обществените субсидии за закупуване на селскостопански машини). 
Отрицателната фаза в Турция е в ход, задействана от съчетание на политически и икономически фактори. Страната през първите девет месеца на 2019 г. отбеляза спад от 54% след много силните спадове през предходната година. 
Тенденцията през 2019 г. е положителна в САЩ, Франция и Германия, които са трите главни пазара за износ на селскостопански машини, произведени в Италия.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.