Рекорден ръст на оборота през първото полугодие отчитат германските производители на селскостопански машини

Сушата през изминалите седмици не се е отразила негативно върху бизнеса с трактори, комбайни и други машини

Рекорден ръст на оборота през първото полугодие отчитат германските производители на селскостопански машини. Увеличението е с 14 процента - до малко над 5 милиарда евро.

"В момента ситуацията на пазара е много добра, фабриките са затрупани с поръчки за три месеца напред. Подобни добри показатели рядко се срещат през август", се казва в изявление на Изпълнителния директор на Сдружението на производителите, Бернд Шерер.

Сушата през изминалите седмици не се е отразила негативно върху бизнеса с трактори, комбайни и други машини в Германия и Европа. Все пак сдружението очаква към края на годината лек спад при поръчките.

Добрите резултати през първото полугодие се дължат предимно на динамичното развитие в еврозоната. Начело по продажби остава вътрешният пазар, където оборотът е скочил с 19 на сто до 1,4 милиарда евро. Подобни резултати се отчитат и на всички други пазари, където еврото е национална валута.

Франция е най-големият чуждестранен клиент за германските машини. "Тази година френските фермери до голяма степен бяха пощадени от сушата, така че сега извличат ползите от поскъпналото зърно и могат да инвестират в нова техника", посочва Шерер.

За разлика от Европейския съюз, пазарите в Източна Европа бележат лек спад. За първото полугодие продажбите на агротехника в Украйна и Русия са били на стойност от едва 400 милиона евро. Заради ниските цени на зърното, намаляват и инвестициите в селскокостопански машини.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.