С МАШИНИТЕ НА BOGBALLE ТОРОРАЗПРЪСКВАНЕТО НЕ БИ МОГЛО ДА БЪДЕ ПО-ЛЕСНО

Най-голямата полунавесна торачка в света е Bogballe M60W plus

Торовете са лимитиращи за разходите на всяко стопанство. Прецизното торене е особено важно за оптимизиране на цялостното производство, защото наред с пръскачката, през торачката преминават по-голямата част от разходите за растениевъдство в стопанствата годишно. Средно отнема около 20-25 минути да се разпръснат 3 тона тор на стойност 1 750 лв. Фермерът решава дали иска да извърши тази дейност перфектно с висока точност на разпръскването, или да не й обръща внимание. Тези, които заложат на точността, ще спечелят, тъй като ще имат по-високи добиви и, съответно, приходи.

В световен мащаб торачките Bogballe са синоним на безупречно скандинавско качество – семпли и изискани на външен вид, но високотехнологични отвътре. Произвеждат се от 50-те години на 20-ти век близо до датския град Билунд, в модерен завод, специализиран само и единствено в производството на тороразпръскваща техника. Фабриката е с площ над 20 000 кв. м., като 95% от производството се изнася в близо 100 страни от цял свят. Нилс Ларсен, трето поколение собственик на компанията, казва: „Нашата философия е да правим прости, но много умни машини. Внасянето на тор е много сложно само по себе си, но ние с цялото познание, с което разполагаме, го правим лесно за фермерите“. По-голямата част от производството е роботизирано, а може би най-впечатляващата част от завода е тестовото хале с площ от 600 кв. м., където се провеждат 3D тестове на стотици видове тор от цял свят. Самите торачки се подлагат на всички видове възможни натоварвания, които трябва да преминат успешно, преди да стигнат до клиентите. Вниманието, което се отделя на всеки един детайл, гарантира безупречното качество на крайния продукт. Преди да се боядиса, всяка част преминава през седем етапа на обработка и почистване, за да се отстранят всякакви остатъци от масло и други замърсявания. След това детайлите се боядисват с прахова боя  Flexi Coat, която е 30 пъти по-устойчива на корозия от традиционната течна боя. Разхвърлящата система с реверсивно задвижване не изисква обслужване – в редуктора още в завода се поставя пожизнена смазка.

Торовнасящите машини от новата серия М – най-продаваната в България, имат бункери с ширина  от 240 до 290 см и вместимост от 1250 до 5550 литра. Капацитетът им за разпръскване е увеличен – от 380 на 650 кг/мин. Те са създадени, за да решават и най-сложните и заплетени проблеми на полето, при това с най-простите и икономични решения. Като например уникалната система Trend за торовнасяне на полосата за обръщане,  системата за претегляне с напълно автоматично калибриране по време на движение, както и интерактивните параметри на настройките на калибратора  ZURF.

Всички тороразпръскващи машини на BOGBALLE имат модулна конструкция, което позволява много лесно да се увеличава обемът на бункера според конкретните условия на работа. Шасито Bogballe M-trail позволява да се използва машина с голям обем на бункера с трактори с ниска мощност. Почистването на машината отвътре е изключително облекчено и ускорено. Просто трябва да пъхнете маркуча в специални отвори под махащите се светлинни табели. Новите LED светлини са 100% водо- и прахоустойчиви, сертифицирани по IP69.

При всички торачки, освен Bogballe, перките се въртят навън и разхвърлят тора настрани от центъра. Bogballe използва системата „In-Centre“ - разпръскващите дискове се въртят един към друг, към центъра на тороразпръсквачката. По този начин се постига перфекно “4-двойно припокриване”, което води до отлично разпръскване. Друг плюс на тази система е окрайчването. При всички останали торачки това е опция, тъй като те разхвърлят тора навън и при тях това е по-сложно. При Bogballe окрайчването е стандарт. Отличителна характеристика на синьо-жълтите машини е и близкото разпръскване на тора, директно зад торачката.

Тороразпръсквачките Bogballe със система за теглене, оборудвани с интегриран интелигентен контрол, постоянно правят замервания в движение – също и при работа по наклонени терени. Интелигентният софтуер работи нон-стоп със сигнали от системата за теглене, следящи съдържанието на бункера, като на базата на тази информация се извършват напълно автоматични калибровки по време на движение. По този начин се постигат оптимална точност и прецизно количество. А нормата на внасяне може да варира от 0 до 650 кг, или един биг бег в минута! М-серията на Bogballe има здрава рама във вид на паралелограма с вградени датчици за наклон и вибрации. Датчиците позволяват да се следят и отстраняват всички нарушения, предизвикани от вибрации поради неравности на терена и при работа на склон. Нарушенията се компенсират с помощта на системата за автоматично дозиране. Машините могат да бъдат и ISOBUS изпълнение или към съществуваща машина с компютър да се присъедини ISOBUS конвертор. Компютъризираните модификации с индекс W се отличават със съвременен дизайн. Тяхната вътрешна вместимост е преразпределена в надлъжно направление, за да може габаритите на навесването да не излизат извън задните колела на трактора. Най-голямата полунавесна торачка в света е Bogballe M60W plus. Вместимостта й е 5550 литра, а ширината на торовнасяне е от 12 до 42 м. Досега естествено всички торачки  Bogballe с компютърен контрол можеха да поддържат функцията „променлива норма“ съобразно карта на добива или на химическия състав на почвата. Новите модели вече могат да прилагат променливата норма и по протежение на работната ширина.

С торачка от BOGBALLE Вие постигате максимален резултат. „Това не е нещо, което само твърдим. Това е реалност, доказана от редица тестове за сравнение с водещи европейски производители на торачки“, разказва Майкъл Лонд. „Ние се доказахме, че сме експерт номер едно в производството на високо-прецизни торачки при всеки един отделен сравнителен тест през последните 20 години.  При последния тест ние отново сме номер едно за точност на разпръскване при 36 метра.“, споделя той.

За повече информация и поръчки потърсете търговците на фирма Булагро Машини – официален представител на Bogballe за България.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.