1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. С пълна сила продължава изложението „БАТА АГРО” в Стара Загора

С пълна сила продължава изложението „БАТА АГРО” в Стара Загора

На всеки половин час има демонстрации и тест драйв на различна селскостопанска техника

Тази седмица в центъра на земеделските събития е дебютът на най-новото изложение в България – „БАТА АГРО”, което събра гости от цялата страна. Най-новите машини в света показват своите възможности на постоянните демонстрации, които изложителите имат удоволствието да представят пред стотиците фермери, дошли да видят как се прави модерно и рентабилно земеделие.

Липсата на свободни финансови ресурси не попречи на фермерите да се интересуват от новите машини и дори да подкарат на полигона любимите си марки трактори. „След изчерпване на ресурса по мярка 121 всяка фирма сама решава как да помогне на своите клиенти при финансирането на техниката”, заяви Георги Богоев – управител на фирма „Рапид КБ”. Той прогнозира, че за тази година продажбите на селскостопанска техника у нас ще бъдат вероятно по-ниски с около 50% спрямо миналата година, като причина за това не е само кризата. „Бих казал, че клиентите се страхуват да инвестират и е необходимо да провеждаме много разговори с тях, за да се преодолее този психологически момент.

Страхът им е породен и от факта, че миналата година агроклиматичните условия не бяха благоприятни, а цените на селскостопанската продукция бяха ниски. Поради тези причини фермерите дори не могат да си позволят лукса от 10 или 20% собствено участие в инвестициите за закупуването на нова техника”, каза още Богоев. Въпреки проблемите – бъдещето е едно – модерно земеделие се прави с модерна техника. „Ние сме тук, за да представим новите технологии и тенденции и да дадем възможност на фермерите да положат основите на едно наистина модерно европейско земеделие, заяви Тодор Николов – управител на „Ванто Трейд Ауто”. – Нашата цел е в изложението да участват само фирми, които имат официални договори за дистрибуция на машини на българския пазар. Това са фирми, които са ангажирани както с търговската и маркетинговата част, така и с поддържането на машините и с тяхната техническа обезпеченост. Именно с това сме различни от всички останали изложения, тъй като тук не е допуснат нито един свободен търговец”. А Георги Богоев допълни: „На нашия пазар има самозвани вносители, които внасят безразборно техника от различни краища на света, която не отговаря на условията на България. А ние като членове на БАТА представяме подбрани, специфични машини, които са важни и подходящи за условията на нашето земеделие. Отговорността за развитието на българското земеделие е наша, защото без съвременна механизация не може да гоним европейски стандарти”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.