1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Съществен спад в броя на регистрираните земеделски машини в Италия

Съществен спад в броя на регистрираните земеделски машини в Италия

Износът на италианска техника нараства

Налице е спад в броя на регистрираните в началото на настоящата година трактори с 24,5%, като понижение се наблюдава и в броя на някои други земеделски машини. Данните за резкия спад се базират на цифри, отчетени през първото тримесечие на 2011 г., които са със силно положителен характер, породен от съпътстващия резултат на приложените тогава насърчителни мерки. Във всеки случай, през последните няколко години на вътрешния пазар не се наблюдава обрат на тази отрицателна тенденция. „Националните индустрии от бранша са признателни за стабилните тенденции на външния пазар и произтичащото от тях възстановяване на износа“, заяви Масимо Голдони, президент на Националната асоциация на производителите на земеделски машини.

През първото тримесечие на настоящата година, на италианския пазар е отчетен съществен спад в броя на регистрираните земеделски машини (от всички видове). Данните на федерацията FederUnacoma за периода януари-март, съставени въз основа на съобщения от Министерството на транспорта брой регистрирани машини, разкриват спад в броя на тракторите от 24,5%. През този период на 2012 г. са регистрирани 4905 трактора, в сравнение с 6497 трактора за 2011 г. Броят на регистрираните комбайни пък е намалял с 12,8%, броят на транспортьорите – с 23,5%, а този на ремаркетата – с 21,5%. До голяма степен сериозните загуби се дължат на аномалната тенденция, наблюдавана през първото тримесечие на 2011 г., когато благодарение на едно правителствено постановление, стимулиращо бракуването на машини и финансовата помощ от страна на Плановете за развитие на селските райони (оповестени в края на м. декември 2010 г.), е отчетено нарастване (с 26,6%) на броя на регистрираните земеделски машини. В сравнение с подобно благосклонно тримесечие, спадът в броя на регистрираните машини отчасти може да се счита за нормален, независимо от големите цифри.

Президентът на FederUnacoma Масимо Голдони поясни: „Производителите се надяваха, че през 2012 г. вътрешният пазар ще започне да се съвзема, но тенденциите в началото на годината по никакъв начин не говорят за обрат на случващото се. Нещата се сериозни, особено ако приемем, че европейският пазар бележи цялостен ръст – балансът за 2011 г. разкрива увеличение на броя на регистрираните трактори със средно 12,6%. За щастие, индустриите ни са конкурентоспособни и със затвърдени позиции на външните пазари. Това от своя страна частично компенсира дълбоката криза на вътрешния пазар, породена от структурните слабости на земеделската ни система, която е неспособна да инвестира в закупуване на нова техника и общите икономически затруднения, с които се среща страната ни през последните няколко месеца“, заяви още Голдони.

Всъщност данните за износа на италиански земеделски машини, съставени от Националния статистически институт ISTAT, показват съществено нарастване (с 22% на броя на тракторите и 14,7% за някои други земеделски машини) през 2011 г. Подобна тенденция съответства на положителното общо представяне на европейската промишленост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.