1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Спад при регистрацията на нови трактори в Европа

Спад при регистрацията на нови трактори в Европа

Въпреки това пазарът на агротехника е с положително развитие

Спад от близо 5 процента бележи регистрацията на нови трактори в Европа през първото полугодие на 2018 година, сравнено със същия период на 2017-та. За първите 6 месеца на тази година в 30-те държави, от които Европейската асоциация на производителите на агротехника получава данни, са регистрирани 69 хиляди и 260 машини. В тези 30 държави влизат 28-те страни-членки на Европейския съюз, с изключение на България, Кипър, Малта и Румъния, както и Босна, Исландия, Молдова, Норвегия, Сърбия, Черна гора и Швейцария.

Продажбите бележат спад през първото тримесечие, докато през второто остават стабилни в сравнение със същия период на 2017 година. Това се дължи основно на скока на регистрациите на трактори през декември миналата година, причинен от законови промени в Европейския съюз, въвеждащи по-строги норми.

За периода от юли 2017-та до юни 2018-та продажбите на трактори бележат ръст от близо 10 процента, като увеличението през декември миналата година е по-голямо, отколкото за цялото първо полугодие на настоящата. Това донякъде затруднява точните изчисления, но потвърждава положителната тенденция.

На двата най-големи пазара за агротехника, Франция и Германия, е отчетен спад от 12 процента при продажбите на нови машини. По-малко трактори са продадени и в Австрия, Дания, Италия и Испания, като намалението е между 4 и 13 на сто. За сметка на това в Белгия има плюс 19 процента, в Холандия увеличението е с 11 на сто, а във Великобритания има ръст от 5 процента. Като цяло пазарът на селскостопанска техника отчита положително развитие, макар че пикът е прескочен преди няколко месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.