1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Спирачките – царете във вашата кола

Спирачките – царете във вашата кола

За да бъде по-безопасен един модерен автомобил, има редица допълнителни системи за подпомагане на спирачната системa

Спирачната система е една от ключовите системи в автомобила, както и на всяко едно превозно средство. Ако тя е повредена, колата е повече от опасна и задължително трябва да се спре от движение до отстраняване на проблема. За да се предотврати превръщането на автомобила в убиец на пътя, производителите непрекъснато подобряват спирачната система, като инсталират различни компоненти, които в случай на повреда биха могли да помогнат и временно да помогнат до пристигане в най-близкия автосервиз.

Задачата на всяка спирачна система е да забави колата или да я спре напълно. Тази система се състои от няколко компонента: спирачни цилиндри, накладки, дискове и барабани. Почти във всички коли има спирачки, които работят с помощта на силата на триене на накладките на спирачните дискове и барабаните. Просто казано - неподвижните части се трият в движещите.

Днес вече не е възможно да се осигури безопасността на хора и транспортни средства, без надеждна и ефективна спирачна система. Ето защо, всички производители, които не желаят да останат в задната част на пазара на автомобили, непрекъснато подобряват и допълват спирачните системи в колите си – например пройзводителя на накладки Ferodo. За да бъде по-безопасен един модерен автомобил, има редица допълнителни системи, които са предназначени за подпомагане на спирачната система. Такава е ABS или система против блокиране. Тя предотвратява блокирането на колелата при силен натиск върху педала на спирачката. На базата на ABS има друга система - TCS. Целта й е да не се хлъзгат колите по хлъзгав път или много рязък старт. Има и други имена на тази система: ASC, ASR, ETS. Тя се различава от антиблокиращата спирачна система по подсиления контролен блок. ESP системата осигурява стабилност и е предназначена за предотвратяване на подхлъзване при завиване. Системата генерира стабилизиращ момент, който се появява между колелата на автомобила.

Шофьорите трябва да са наясно с това, че за доброто и правилно  функциониране и здраве на спирачната система от значение са няколко фактора. Един от тях е качеството на самата спирачната течност. Съвременните спирачни течности са направени въз основа на полихликоли и естери. Необходимо е да се използват само течности, препоръчани от производителите на съответния модел автомобил. Ако се установи намаляване на нивото на течността в резервоара на главния спирачен цилиндър, не забравяйте да проверите  източника на теча. Това може да бъде износване на накладките, колесни цилиндри, и снижаване на налягането на спирачната система.

Качеството на накладките са от изключителна важност за състоянието на спирачната система. Има различни марки и производители на накладки. Кликайки тук може да откриете точно тези, които ви трябват, независимо дали са накладки Феродо или някоя друга марка. Накладките имат и изпълнават изключително важна роля за доброто спиране на колата. Износените накладки може да доведат до износване на спирачните дискове. Затова е необходимо периодично да се подменят накладки и дискове. Напоследък в интернет има различни видео клипове, които показват как става това. Към всичко това се прибавя и грижата за ръчната спирачка. С цел поддържането й в добро състояние се препоръчва периодично да се коригира и редовно да се използва по време на шофиране, защото спирачните кабели са податливи на корозия, окисляват се и губят своята функция. Колата трябва да се оставя на ръчна спирачка при паркиране. Особено опасно е за ръчната, както и за цялата спирачна система студеният сезон, когато могат да замръзнат накладките. Затова всеки шофьор е необходимо лично да следи и да се грижи за изправността на спирачната система на колата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.