1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Стартира изложението EIMA 2022

Стартира изложението EIMA 2022

Италианският град Болоня събира световния агробизнес от 09 до 13 ноември

Силен старт

Тази година в изложението EIMA за машини, оборудване и компоненти за селското стопанство и озеленяването, организирано в Болоня от 9 до 13 ноември, участват над 1500 изложители, от които 480 чуждестранни компании от 40 страни.

Очакват се официални делегации от 80 страни и посетители от 160 държави. През годините изложението в Болоня се утвърди като място не само за бизнес дейности, свързани със сектора на селскостопанските машини, но и за разпространение на знания за технологичните иновации, подчертават организаторите от FederUnacoma, Италианската асоциация на производителите на селскостопански машини. Цял павилион, посветен на бизнес срещи, и програма, която включва "фокусирани" дни и информационни събития, ще насърчи срещата между търсенето и предлагането на технологии в селското стопанство.

EIMA - "център" за иновации

„Земеделските машини стоят в началото на агрохранителната верига, а научните изследвания и технологичното развитие са в основата на конкурентоспособността в аграрния сектор. Добивите, качеството на продукцията, екологичната съвместимост и автоматизацията при прибирането на реколтата, сортирането и опаковането на храните зависят пряко от агротехниката от ново поколение“. Това беше посланието, отправено от президента на FederUnacoma Алесандро Малаволти, при представянето на конкурса за технически иновации EIMA 2022. Наградени бяха 62 модела машини и оборудване, компоненти и специализирана електроника - за селското стопанство, градинарството и озеленяването. "Големият брой наградени модели подчертава как индустрията инвестира много в научноизследователска и развойна дейност и как е в състояние да прехвърля нови, често много напреднали, технологични решения много бързо към масовото производство", подчерта Алесандро Малаволти.

"Селскостопанската техника има мисия, която сега е стратегическа - тази за съчетаване на максималната производителност с опазването на околната среда и превръщането на селскостопанската дейност във възможна на фона на всяка климатична и екологична обстановка, и всичко това благодарение на все по-съвременните и високопроизводителни технологии“, добави Давиде Гнесини, ръководител на Техническата служба на FederUnacoma и координатор на конкурса.

 

Дигитализацията, прецизното земеделие, автоматизацията и изкуственият интелект са част от темите в съпътстващата програма на EIMA 2022

45-ото издание на EIMA е много богато на съдържание, включително провеждане на пресконференции, изложби в демо зоната, семинари. Нещо повече, това издание на EIMA е важен момент на дебат с политици и представители на институции. Делегациите на европейските и италианските парламентаристи присъстват в Болоня и са призовани да определят стратегии за сектора, който трябва да се справи със структурни и дългосрочни кризи, като тези, свързани с глобалното затопляне и сушата.

Заедно с технологичните иновации, климатичната извънредна ситуация е една от силните теми на събитието в Болоня. Ще се проведат семинари и конференции на теми: "Изменение на климата, „Управление на риска", "Устойчиво използване на водата“ и "Предизвикателството на водата“.

Дигитализацията на машините, разпространението на прецизните технологии, автоматизацията и изкуственият интелект са в центъра на среща, организирана от Фондацията за електроника на селскостопанската промишленост, докато срещата, организирана от Асоциацията за селскостопанска роботика, ще разгледа по-специално системи за високо автоматизирано селско стопанство. Селското стопанство 4.0 ще бъде обсъдено и на срещата на Обсерваторията за интелигентни селскостопански храни, която ще направи преглед на разпространението на цифровите технологии във веригата за доставки на селскостопански и селскостопански храни.

Съвсем нов елемент на EIMA 2022 е събитието "Garden E-motion", което ще представлява програма за демонстрационни тестове на превозни средства и оборудване за градинарство и озеленяване, създадена в открита зона вътре в изложбения център и съсредоточена върху различни видове машини.

Церемонията по награждаването на „Трактор на годината“ 2023 е насрочена за сряда, 9 ноември. Тракторите финалисти ще бъдат показани във впечатляващата външна демо зона на EIMA International.

 

По същото време – от 6 до 10 ноември 2022 в Париж се провежда световното селскостопанско изложение SIMA, което празнува 100-годишен юбилей.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.