1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как да получите до тон от декар от пшеницата

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как да получите до тон от декар от пшеницата

И още: Поредица от открити полски дни запозна земеделски производители с най-новата селекция семена и ПРЗ

Тази седмица в АГРОФОРУМ ще ви заведем в Германия, където в областта Бавария водещ производител на агротехника официално откри новата си база в Мюлдорф, с амбицията да произвежда 16 000 машини годишно. Група български фермери също беше там. Лично земеделският министър на Германия г-жа Илзе Айгнер уважи церемонията по откриването на фабриката. Присъстваха и много чуждестранни гости, фермери от цял свят. Домакините бяха подготвили за гостите си няколкодневно атрактивно агро шоу, в различни части на базата.

За 16-и пореден път кооперация Изгрев 93 събра земеделски производители в Деня на пшеницата край село Царевец. Идеята е да бъдат представени най-новите сортове и хибриди, които след изпитването им на демонстрационни опити да бъдат внедрени на масови полета. Сред цялото многообразие изпъква масленозеленият цвят на определена група растения и силно озърнени класове. Агрономът Венета Цончева обяснява, че това е Сорриал, чийто потенциал може да достигне до тон от декар.

Опазването на земеделските култури от болести и неприятели е първостепенна задача за фермерите, които обменят опит помежду си на открити полски дни, организирани в различни части на страната. Откритият полски ден, посветен на пшеницата, събра край пловдивското село Чешнегирово фермери от различни краища на страната, които се запознаха с водещи български сортове при тази култура. Акцент беше поставен върху обеззаразяването на семената преди сеитба. Земеделски стопани споделиха добрите си впечатления от използването на универсалния обеззаразител Витавакс, който освен че защитава от болести, има и стимулиращо действие.

Поредица от открити полски дни събра земеделски производители на полетата в Североизточна България с една-единствена цел – да се запознаят на място с немска селекция рапица и зърнено-житни култури. Край селата Белица /област Силистра/ и Лозенец /област Добрич/ бяха представени 12 хибрида рапица /конвенционални и Клиърфийлд/ на Рапул. Сред тях акцент беше поставен на утвърдените Висби, Рохан, както и на най-новата селекция Шерпа.

Родните фермери наистина има за какво да са благодарни на компаниите, ориентирани към земеделския бранш. Защото към продуктовата си листа с машини на световни производители на агротехника, някои от тях вече включват и селекции семена, което е голямо удобство за земеделските производители.

Дни преди жътвата голямото пътуване с Добив Плюс ЕКСПО 2013 шеметно обходи няколко основни региона на страната. Зърнопроизводители посетиха демонстрационни полета, където видяха ефективността на иновативни методи за растителна защита на рапица, пшеница, царевица и слънчоглед. Първата спирка беше в Южна България.

В землището на старозагорското село Сърнево беше представена богата гама от рапични хибриди, заложени на демонстративен опит от земеделския производител Иван Вълчев. Очакванията и на специалисти, и на земеделски производители са, че селекцията на Дюпон Пионер през тази година ще покаже максималния си добивен потенциал.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 15.06.-22.06.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.