1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Кои хибриди рапица оцеляха през тази зима

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Кои хибриди рапица оцеляха през тази зима

И още: Защо французите се славят като майстори не само на виното, но и на гроздокомбайните

Нови дейности в Агроекологичната мярка ще бъдат компенсирани от тази година. Те са свързани с опазването на защитени видове птици. Срокът за кандидатстване по тази дейност беше удължен до 12-и април. Това съобщи за АГРОФОРУМ Теофана Иванова – главен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ. Какви условия трябва да изпълнявате, за да получите субсидия, и с какво промените в мярка 214 ще ви мотивират да кандидатствате – ще разберете единствено тази седмица в АГРОФОРУМ.

И ако земеделските производители вече ще печелят, изпълнявайки няколко лесни условия за опазване на защитените птици, то зърнопроизводителите, които включат в сеитбооборота си и атрактивната култура сорго също ще спечелят. Това беше обявено на семинар-дискусия, който се проведе в Старозагорски минерални бани. Тази седмица в предаването ще чуете мнението на земеделски производители, които отглеждат сорго и са много доволни от добивите и икономическата ефективност на сухоустойчивата култура, която може да бъде успешна алтернатива на царевицата.

И от полезната тема за зърнопроизводителите, продължаваме с пазарни проучвания, които ще улеснят професионалните лозари. Ще им представим комплексно оборудване, което е необходимо за напълното затваряне на цикъла – от създаването на лозови масиви, до прибирането на гроздето. Ще ви разкажем и на какво се дължи славата на французите като майстори на гроздокомбайните.

Тази седмица в АГРОФОРУМ няма да пропуснем и проблемната тема за пропадналата рапица тази година. Но ние ще ви покажем посеви, които оцеляха, и дават надежди от тях да бъдат получени добри добиви. На какво се дължи доброто им състояние – ще разберете от нашето гостуване в село Славеево, Добричка област. Ще чуете и експертни анализи от специалисти по отношение на зимо- и студоустойчивостта на новите хибриди рапица.

И накрая – на тема зеленчукопроизводство. Как да повишите добивите и да получите продукция с отличен търговски вид. Това е възможно с използването на растежни стимулатори, при които разходите са малки, а резултатите превишават вложената инвестиция. Какво мислят агрономите и земеделските производители по този въпрос – ще разберете, ако гледате тази седмица АГРОФОРУМ.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" за периода 24.03.-31.03.2012 г.

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.