1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Недялко Статев е най-успешният млад фермер за 2011 г., според фондация „Еврика“

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Недялко Статев е най-успешният млад фермер за 2011 г., според фондация „Еврика“

И още: Иновативни идеи как да се справите с предизвикателствата при отглеждането на слънчоглед

Предаването тази седмица стартира с ексклузивно интервю със зам.-шефа на ДФЗ-РА Свилен Костов. От него ще научите какви европейски субсидии и национални доплащания ще получат бенефициентите по СЕПП и как да се подготвят за новата кампания по подаването на заявленията през март тази година.

След това ще ви заведем на церемонията по връчването на годишните награди на фондация „Еврика“, която подкрепя млади таланти с постижения в науката, мениджмънта, земеделието. Тази година 28-годишният земеделски производител Недялко Статев получи приза „Млад фермер“ за 2011 г. Освен собственик на агрофирма, той е управител на компания за внос на земеделска техника. Ще ви разкажем как двете дейности се допълват и благодарение на какви свои качества Недялко Статев е постигнал успехи в бизнеса.

Тази седмица в предаването сме подготвили тема за пчеларската програма и за отпускането на кредити за бенефициентите със сключени договори по мярка Д. Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Иван Капитанов разяснява условията за кредитирането на пчеларите и за възможностите, които дава новата тригодишна пчеларска програма.

И след като Горнооряховският суджук получи наименованието защитено географско указание в края на 2011 г., следващото предизвикателство е български уникални сурово-сушени месни продукти да бъдат защитени като храни с традиционно-специфичен характер. Кои са те и с какво тази европейска защита ще подпомогне пазарната им реализация, разказва инж. Павлина Лилова, главен експерт на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Тази седмица в АГРОФОРУМ ще разберете и защо иновативната растителна защита е условие за рентабилно растениевъдство и какво предстои на българския пазар по отношение регистрацията на нови препарати. И накрая – за слънчогледа. Ако и през 2012 г. сте решили да заложите на тази маслодайна култура, вие ще трябва да се справите с няколко предизвикателства – засушаване, болести и не на последно място – наличие на синя китка. Какво е решението – ще разберете само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.