1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Ритуална жътва на лимец в стопанството на Тодор Моралийски

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Ритуална жътва на лимец в стопанството на Тодор Моралийски

И още: Растителна защита и подхранване на царевицата

Ефективни технологични решения за прибиране на реколтата и за обработка на почвата бяха представени край ямболското село Недялско. С това беше поставено началото на серия от демонстрации в цялата страна на машини за ефективно зърнопроизводство. В тях участваха роторните комбайни на Челинджър, с които се постига изключителна производителност, дори и при неблагоприятни условия. Опростената конструкция на комбайните е проектирана така, че да намали броя на движещите се части, което от своя страна повишава надеждността и намалява времето за ремонт. Хедерът Пауър Флоу е подходящ за всички полски култури. Стандартно изпълнение е системата за странично накланяне и контрол на височината, за да поддържа максимална производителност, дори и при неравни терени.

Родните пчелари едва ли се нуждаят от комплименти и българският мед – от реклама. Но въпреки признанието, че е един от най-качествените на световния пазар, според статистиката той рядко присъства на трапезата ни, а пчеларският сектор си остава един от най-неглижираните. Ето защо една стратегически насочена кампания би дала едно рамо на сектора. Тя започна със стилен коктейл в столичен хотел и приобщи към проблемите на пчеларите журналисти, представители на държавни институции, асоциации, контролиращи, сертифициращи и екологични организации, лекари, ресторантьори и търговци.

Все повече нетрадиционни култури завладяват Добруджа. Един от най-големите производители на етерично масло от копър обработва 250 декара край град Ген. Тошево. Тази седмица сме в неговото стопанство.

За да осъществи огромния си потенциал за високи добиви, царевицата е в пряка зависимост от правилния подбор на препарати за растителна защита, както и от целесъобразно подхранване.

В Добруджа расте интересът към най-древната пшеница – лимеца. Добиви от 250 кг от декар тази година очаква земеделският производител Тодор Моралийски. Наш екип присъства на ритуална жътва в стопанството му.

Прецизното обеззаразяване на семена от пшеница и ечемик преди есенната сеитба е най-добре да стане със специализирана техника. Подборът на фунгицидите също е от ключово значение.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 20.07.-27.07.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.