1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Защо някои зърнопроизводители получиха рекордни добиви от рапицата тази година

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Защо някои зърнопроизводители получиха рекордни добиви от рапицата тази година

И още: Field Days 2013 показват иновативни технологии в зърнопроизводството

Тази седмица АГРОФОРУМ започва с уникално вечерно агрошоу на земеделски машини, събрало фермери от цяла Югоизточна България. На специална „Вечер под светлините на JCB“, мощ и прецизност демонстрираха 5 модела от най-новата агротехника на световната марка. Авангардът на шоуто се представляваше от трактори JCB Fastrac, модели 8310 и 3230. Голямата звезда на полевата сцена под небето беше най-продаваният телескопичен товарач в света – JCB 531-70, с максимална височина на повдигане 7 м и максимална товароподемност 3,1 тона.

Да сеете или да не сеете рапица се питате, разколебани след горчивия си опит през последните две години. Оказва се обаче, че и при неблагоприятни климатични условия могат да се приберат рекордни добиви от маслодайната култура. На тематичен семинар край гр. Левски земеделските производители от региона разбраха, че и при неблагоприятни климатични условия, от рапицата могат да се приберат високи добиви. Едно от най-важните условия за това е изборът на хибриди, съобразени с нашите почвено-климатични условия.

Рекорден добив от рапица получи земеделският производител Цветан Миков от Плевен. За да разберем на какво се дължат добрите резултати, отиваме в село Бохот. На полето протича жътвата на двата хибрида Багира и Белана. Зърнопроизводителят рискувал, като ги заложил направо в производствени полета, но находчивостта му била възнаградена.

Серията от демонстрации на авангардни земеделски машини, под мотото Field Days 2013, продължава. След Ямбол, Айтос и Асеновград, в село Сарая до Пазарджик, беше показана каква трябва да е технологията, за да е рентабилно зърнопроизводството. Домакинът на срещата Димитър Димитров разказа, че в силно конкурентното зърнопроизводство с тези машини е намерил решение, с което да снижи себестойността на продукцията. 

408 кг от декар рапица е добър добив, но не и за земеделската кооперация в село Гарван. От засетите 3800 дка с маслодайната култура са очаквали поне със 150-200 кг от декар повече зърно. Въпреки това в кооперацията са изненадани от потенциала на френската селекция. Едно е ясно – ако хибридът не беше Артога на Лимагрейн, нищо нямаше да приберем – категоричен е председателят на кооперацията Иван Добрев.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 27.07.-03.08.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.