1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. „Трактор на годината за устойчиво развитие“ – най-новата категория на конкурса „Трактор на годината“

„Трактор на годината за устойчиво развитие“ – най-новата категория на конкурса „Трактор на годината“

Това е нов, вълнуващ и предизвикателен проект

В конкурса „Трактор на годината“ ще бъде добавена нова категория - „Трактор на годината за устойчиво развитие“. „С тази награда искаме да отбележим и наградим най-новаторските решения за трактори. Отрасълът инвестира много пари в новаторски и устойчиви технологии. Някои от тях ще се превърнат в следващия скок напред за пазара. Много съм доволен, че от първите разговори, които проведохме с производителите, пролича силно любопитство и интерес към тази тема“, коментира Фабио Заммаретти, председател на конкурса „Трактор на годината“.

Подходът на журито на конкурса към тази категория ще бъде по-малко аналитичен и повече основаващ се на способността за оценяване кое е решението, налично за трактор, също и на прототип на трактор, което в рамките на разумен период от време ще стане действителност на пазара.

„Когато говорим за устойчиво развитие и когато мислим относно новаторски решения, не трябва да се съсредоточаваме само върху нивата на емисии, но също и върху това в какво инвестира и какво изпитва отрасълът. Откриването на решенията, които искаме да наградим, трябва да бъде направено според ръководните линии и критерии за „Трактор на годината за устойчиво развитие“, добави г-н Заммаретти.

По какви критерии ще се ръководи журито: тракторите, които ще се оценяват, трябва да са със GPS система за управление; да използват неконвенционални горива (биодизел, сгъстен природен газ или втечнен природен газ, електричество); високи технологии на борда; система за дистанционна диагностика - Remote Diagnostic System - позволяваща дистанционна диагностика на превозното средство, съобщаваща например, когато е необходимо техническо обслужване; виртуалният терминал да се отнася за възможността за управляване на целия прикачен инвентар посредством дисплея на един единствен терминал; да имат софтуер и вградена система за регулиране на налягането на гумите; вградена система, позволяваща достъп до Интернет от трактора, електронна поща, социални мрежи, корпоративни мрежи; високо ниво на безопасност - всички системи, които осигуряват на водача възможността да предотврати рисковани маневри, давайки на водача информация относно опасна ситуация и съобщавайки всички произшествия или неизправности на трактора в бизнес център или авариен сервиз; задвижване на прикачен инвентар посредством алтернативна енергия, например чрез електричество; внедрени системи за прецизно земеделие; усъвършенстван ISOBUS.

„Трактор на годината за устойчиво развитие“ няма да бъде награда за „най-зелен“ трактор, а награда за новаторство от гледна точка на устойчивото развитие.

„През последните 5-6 години доверието към журито на „Трактор на годината“ нарасна значително. Вече е време за придвижване с още една крачка напред. Сигурен и уверен съм, че всички ние разполагаме с опита и уменията, за да го направим“, каза в заключение Фабио Заммаретти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.