1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Три уникални машини Güttler на БАТА АГРО 2024

Три уникални машини Güttler на БАТА АГРО 2024

Земеделецът Иван Иванов разчита на валяк Güttler, който е незаменима машина в стопанството му

Валякът Güttler беше сред акцентите на щанда на немската компания, която е на българския пазар от две години.

“Машината е подходяща както за леки, така и за много тежки почви. Може да работи в различни условия, в различни по размер стопанства, заяви Цветомир Ноев, представител на фирма Güttler за България. – Какви са разликите между валяка Güttler и останалите валяци на пазара? Една от основните разлики е самата форма на призматичните дискове, които позволяват обработката на почвата и подготовката на сеитбеното легло така да бъде направена, че на дълбочина 3-5 см да имаме здраво сеитбено легло, а отгоре да имаме зърнеста структура, която да подпомага покълването на семената и дружното им развитие.

cvetomir-noev

Друга особеност е пълното копиране на терена. Това става посредством специалното пивотно окачване на секциите на валяка.

Машината може да бъде използвана както предсеитбено, така и след сеитба за още по-добър контакт между семената и почвата. Друг много интересен подход, който последните години се използва, е валирането напролет преди братене на есенниците, с което предизвикваме по-добро братене на посева и в същото време предотвратяваме изтеглянето му.

Многофунционалността на машината позволява лятото пък след жътва да валираме и чрез това валиране даваме възможност на фермерите да ползват сеялка, с която да засеят междинни култури. Освен това запечатваме почвата и по този начин предотвратяваме изпаряването на влагата, а в същото време имаме възможност да спукаме сламките на сламата, с което да подпомогнем тяхното разлагане и по-бързо абсорбиране и гниене в почвата.

Друга възможност, която имаме с валяците, е да ги използваме за предсеитбена подготовка, когато са налице по-тежки условия, суха почва, с повече буци, така че да сме подготвили перфектно сеитбеното легло. Интересна особеност на валяците Güttler е, че те копират терена, така че да не остане необработено и невалирано място на полето. Това става посредством окачването на валяците и на независимите дискове на валяка. Освен това при валяците Güttler секциите са много повече на брой, което позволява те да бъдат по-къси, с по-малък размер и съответно да се постигне още по-добро копиране на терена.”

Валякът на Güttler е намерил достойно място в стопанството на фермера Иван Иванов, който обработва земя край Белене. “Тази машина я ползваме за предсеитбена подготовка за рапица, тъй като тя много добре се справя с буците, много добре ги раздробява и ги структурира и след това много добре се полага рапицата и се получава един доста добър посев, тъй като има подравняваща секция преди нея и самата форма на дисковете успява да стрие буците да ги превърне в рохкава почва. Правим едно подравняване и след това правим сеитба на дребни семена и тогава отново валираме. Машината става незаменима в земеделието и замества една обработка в култивирането. Най-добре копира терена, най-добре подравнява, най-добре стрива буците и можете в едно легло да положите семената на постоянна дълбочина”, сподели Иван Иванов.

ivan-ivanov

Вторият акцент на щанда на Güttler, чиято премиера беше миналата година на изложението в Хановер, е сечката, която е предназначена за преден навес на трактора. Идеята на машината е да бъде надробен растителният остатък след слънчоглед или след рапица и едновременно към трактора да бъде агрегатирана друга почвообработваща машина, като по този начин с едно минаване се извършват две операции, а посредством надробяването на растителен остатък след жътвата на слънчоглед и рапица пазим трактора от наранявания. Другото, което се постига с тази машина, е балансът на трактора. Посредством тази сечка имаме възможност за по-добро балансиране теглото на трактора спрямо предна и задна ос, оттам и по-пълноценно използване на теглителните му възможности, посочи Цветомир Ноев.

guttler

Той разказа и за третия акцент на щанда – GreenMaster. Това е една многофункционална машина, насочена предимно към фермери, които имат пасища и ливади. Машината е съставена от няколко секции - работна секция, която подравнява полето, иглена брана, която подпомага изчистването на полето от загнили треви, и сеялка, която изсява семената и накрая валяка, който изравнява и уплътнява почвата и осъществява контакт между семената и почвата. Машината е с работни ширини от 3 до 6.4 м. Интересното е, че всяка секция може да бъде използвана отделно и в комбинация. Машината позволява освен засяване с дребни семена и тревни смески, така и засяване на по-едри семена, на азотфиксиращи смески и други такива. Освен за поддържане и възстановяване на пасища и ливади, тя може да бъде използвана и за създаване на нови такива.

guttler

“Фирма Güttler работи с трима основни дистрибутора в България, които осъществяват търговската и сервизната дейност и съвместно с тях правим демонстрации. Интересен факт е, че навсякъде, където сме правили демонстрации, имаме реализация на търговски сделки. Нашето мото е да сме близо до клиентите, да можем максимално бързо да реагираме във всяка една ситуация”, обобщи Цветомир Ноев.

guttler

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.