1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. В АГРОФОРУМ ще ви покажем: Как се развива рапицата и кои са печелившите хибриди

В АГРОФОРУМ ще ви покажем: Как се развива рапицата и кои са печелившите хибриди

И още: Беритба на биоягоди във фермата на Надя Петкова

България се е доказала на пазара на етеричномаслените култури с доброто качество на лавандуловото масло и продължава да затвърждава позициите на водещ производител в този сектор. Как се постига с това – освен с благоприятните почвено-климатични условия, така и с добрите грижи. Да видим част от технологията на отглеждане на лавандула в стопанство в Южна България.

Сега към една от най-предпочитаните и икономически изгодни култури - рапицата. Но отглеждането й крие редица рискове. Решението е да се направи подходящо съчетание на технология и хибриди. Какви са резултатите - нека да видим!

Как да изберем точното съотношение на теглителна сила и прикачен инвентар така че да правим едновременно качествени и рентабилни земеделски обработки? Именно този въпрос събра на технически демонстрации фермери от Северна България. Наш екип също беше там!

Следват кадри в ярки пролетни цветове, изпълнени с ухания, багри и настроение. Фермата на Надя Петкова е еталон за отглеждане на биоплодове и зеленчуци. В разгара на кампанията по беритбата на ягодите гостуваме на младата жена, която от ранни зори до късна вечер е посветила голяма част от времето си на философията си за любов към природата.

Какви са иновациите при сеитбената техника – това научиха студенти от Аграрния университет в Пловдив. Представянето на модерна френска сеялка в работни условия им показа безупречна прецизност и качество на сеитбата, което след това ще рефлектира върху добива.

Оставаме на опитното поле на Аграрния университет в Пловдив, за да видим каква селекция при царевицата беше заложена и как може да бъде доказан безспорният й потенциал.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.