1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Ваучерът за гориво за фермерите има 7 защити от фалшифициране

Ваучерът за гориво за фермерите има 7 защити от фалшифициране

Кабинетът “Орешарски” осигури 84 млн. лв. помощ, с която да се намали акцизът върху газьола за трактори и комбайни

Инструкция как да се разпознават истинските държавни ваучери за евтино гориво за фермерите пусна министерството на земеделието. Това стана седмица след оплаквания на фермери, че бензиностанциите не приемат документите за продажба на газьол с по-нисък акциз. Инструкцията е направена заедно с Министерството на финансите.

В нея се посочва, че ваучерът за гориво задължително трябва да има 2 баркода. Единият съдържа серия, номер и година на емисията. Вторият дава данни за земеделския производител. Трябва да са посочени още конкретните литри газьол, за които фермерът има право да ползва отстъпка при акциза. Ще е изписана и номинална стойност на ваучера за гориво.

Документът трябва да посочва още годината, за която се предоставя отстъпката на акциза по ваучера. На оригиналния ваучер ще има изричен текст, че той е предназначен само за закупуване на газьол. Като цяло документът има 7 защити от фалшифициране.

Уточнява се още, че ваучерът за гориво ще се състои от три части - А, Б и В. Част А и Б се предоставят на земеделския производител, а част В остава и се съхранява в съответната общинска служба “Земеделие”. От двете части на ваучера, предоставени на земеделския производител, едната се приема от бензиностанцията или търговеца на гориво. Другата се прикрепва към фактурата и се съхранява от земеделския производител за 5 години напред, пише "Труд".

Кабинетът “Орешарски” осигури 84 млн. лв. помощ, с която да се намали акцизът върху газьола за трактори и комбайни. Отстъпката е по 31 ст. на литър. Раздаването на ваучерите започна от 16 май, но досега фермерите твърдяха, че не могат да ги използват. Причината беше, че бензиностанциите не ги приемат, тъй като не могат да разпознаят дали са истински, или фалшиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.