Второто издание на „БАТА АГРО” надмина първото във всяко отношение

Нарасналите изложбени площи най-много са впечатлили посетителите

Спор няма – съвременното земеделие е немислимо без модерна техника. Тя не само облекчава труда на фермера, но и увеличава в пъти и продуктивността, и качеството. Накратко – механизацията е най-важният фактор, за да е конкурентоспособен земеделският сектор. Всъщност, това са азбучни истини, които са ясни на всеки. И затова навярно е също толкова очевидно защо изложения на селскостопанска техника като „БАТА АГРО” в Стара Загора са толкова важни за развитието на агробизнеса. Прочее, експото, превърнало се в събитие номер едно в отрасъла, неслучайно се радваше на толкова голямо внимание – реално, това беше единствената възможност фермерите да се срещнат с представителите на световни производители, събрани на едно място, и където можеше да се види на живо всичко ново в областта на агротехниката, където посетителите буквално видяха с очите си бъдещето.

Затова и не е учудващо, че тазгодишното (второ) издание на изложението надмина първото. Не само с много по-големите си мащаби, но и с огромния брой посетители. Уважи го и самият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който каза, че разликата между мъжа и момчето е в цената на техните играчки. На изложението българският земеделец може да се почувства възмъжал производител с възможността да си купи скъпа и полезна играчка, с която да участва като отговорен фактор на икономическата сцена у нас, коментира още министърът. Той определи „БАТА АГРО” като „прекрасно начинание” и подчерта, че неговият ръст кореспондира и с ръста в земеделието у нас, а показаната техника от световноизвестни марки са „едни прекрасни машини, с които ще бъде постигнат още по-голям ръст и конкурентоспособност в земеделието у нас”. Голям беше интересът не само към щандовете на представените 130 фирми, но и ежедневните демонстрации и тест драйв. Така изложението се превърна в повод за равносметка – къде се намира днес родното земеделие и каква е посоката, в която трябва да поеме.

А какво мислят посетителите и какво ги впечатли най-силно? Според близо две трети (64 на сто) от гласувалите в седмичната анкета на AGRO.BG, второто издание на „БАТА АГРО” превъзхожда първото с по-големия брой на представените фирми и увеличените изложбени площи – логично, защото това е най-важното, което вълнува един посетител. Колкото повече има за гледане – толкова е по-голям изборът! А мнозина са го посетили именно, за да се ориентират и да изберат нова техника, с която да оборудват стопанствата си. По-добрата организация и повечето посетители пък са се харесали на 27% от гласувалите в допитването. А 9% са били впечатлени от това, че събитието беше уважено от министъра на земеделието и храните. Все пак, присъствието на високи гости е нормално и очаквано за изложение от такъв мащаб, те потвърждават значимостта на изложението. Но така или иначе, всеки, посетил експото, е дошъл заради това, което може да види, да научи, както и заради възможността да създаде нови бизнес контакти.

                                                              Коментар на Светослав Динков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.