1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Второто издание на „БАТА АГРО” надмина първото във всяко отношение

Второто издание на „БАТА АГРО” надмина първото във всяко отношение

Нарасналите изложбени площи най-много са впечатлили посетителите

Спор няма – съвременното земеделие е немислимо без модерна техника. Тя не само облекчава труда на фермера, но и увеличава в пъти и продуктивността, и качеството. Накратко – механизацията е най-важният фактор, за да е конкурентоспособен земеделският сектор. Всъщност, това са азбучни истини, които са ясни на всеки. И затова навярно е също толкова очевидно защо изложения на селскостопанска техника като „БАТА АГРО” в Стара Загора са толкова важни за развитието на агробизнеса. Прочее, експото, превърнало се в събитие номер едно в отрасъла, неслучайно се радваше на толкова голямо внимание – реално, това беше единствената възможност фермерите да се срещнат с представителите на световни производители, събрани на едно място, и където можеше да се види на живо всичко ново в областта на агротехниката, където посетителите буквално видяха с очите си бъдещето.

Затова и не е учудващо, че тазгодишното (второ) издание на изложението надмина първото. Не само с много по-големите си мащаби, но и с огромния брой посетители. Уважи го и самият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който каза, че разликата между мъжа и момчето е в цената на техните играчки. На изложението българският земеделец може да се почувства възмъжал производител с възможността да си купи скъпа и полезна играчка, с която да участва като отговорен фактор на икономическата сцена у нас, коментира още министърът. Той определи „БАТА АГРО” като „прекрасно начинание” и подчерта, че неговият ръст кореспондира и с ръста в земеделието у нас, а показаната техника от световноизвестни марки са „едни прекрасни машини, с които ще бъде постигнат още по-голям ръст и конкурентоспособност в земеделието у нас”. Голям беше интересът не само към щандовете на представените 130 фирми, но и ежедневните демонстрации и тест драйв. Така изложението се превърна в повод за равносметка – къде се намира днес родното земеделие и каква е посоката, в която трябва да поеме.

А какво мислят посетителите и какво ги впечатли най-силно? Според близо две трети (64 на сто) от гласувалите в седмичната анкета на AGRO.BG, второто издание на „БАТА АГРО” превъзхожда първото с по-големия брой на представените фирми и увеличените изложбени площи – логично, защото това е най-важното, което вълнува един посетител. Колкото повече има за гледане – толкова е по-голям изборът! А мнозина са го посетили именно, за да се ориентират и да изберат нова техника, с която да оборудват стопанствата си. По-добрата организация и повечето посетители пък са се харесали на 27% от гласувалите в допитването. А 9% са били впечатлени от това, че събитието беше уважено от министъра на земеделието и храните. Все пак, присъствието на високи гости е нормално и очаквано за изложение от такъв мащаб, те потвърждават значимостта на изложението. Но така или иначе, всеки, посетил експото, е дошъл заради това, което може да види, да научи, както и заради възможността да създаде нови бизнес контакти.

                                                              Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.