1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Юбилейният комбайн на New Holland отбелязва 100 години иновации в технологиите за прибиране на реколтата

Юбилейният комбайн на New Holland отбелязва 100 години иновации в технологиите за прибиране на реколтата

Моделите CX8090 - съвършена комбинация от история и модерни технологии

За да ознаменува дългата си история като лидер в производството на комбайни, компанията New Holland създаде модела CX8090. От 1906 г. досега белгийският град Зеделгем винаги е бил световен център за производство на машини за прибиране на реколтата. Неизброимо много са иновациите, които Зеделгем представя на света, в това число първите самоходни комбайни в Европа MZ (1952 г.) и двойната роторна технология (Twin Rotor Technology, 1975). В същия завод продължават да се произвеждат модерни комбайни и днес. Подобно на своя предшественик – моделът MZ, почетният комбайн CX8090 беше заел най-видното място на щанда на New Holland на изложението SIMA 2013 в Париж, Франция.

Зеделгем - там, където след 1906 г. се произвеждат най-добрите комбайни

През 1906 г. в белгийското градче Зеделгем Леон Клейс отваря собствена механична работилница. Сто години по-късно инженери с жълта кръв продължават да произвеждат водещи в бранша зърнокомбайни, силажокомбайни и балопреси за големи правоъгълни бали.

Zedelgem е дом на Центъра за отлични постижения в областта на технологиите за прибиране на реколтата на New Holland (Centre of Harvesting Excellence), където се проектират, разработват и произвеждат комбайните-първенци CX и CR, силажокомбайните FR и отличените с множество награди балопреси BigBaler за големи правоъгълни бали. Наскоро разрасналият се модерен център за посетители понася клиентите на пътешествие от знаменитото минало на New Holland до продуктивното и устойчиво настояще на компанията.

Комбайните MZ – първите самоходни комбайни в Европа, представени през 1952 г.

През 1952 г. от завода в Зеделгем излиза първият комбайн модел MZ. За повече от 60 години конвейерната линия напускат над 212 000 самоходни комбайни. Обликът на зърнодобивната промишленост никога няма да бъде същият. Първият в Европа самоходен комбайн MZ развива мощност 65 к.с. и може да работи с хедери с ширина до три метра.

Стандартните комбайни CX8090 притежават най-големия за този тип машини капацитет в света

Стандартните комбайни CX8090, чиято история може да се проследи назад във времето до първия модел MZ, притежават най-големия за този тип машини капацитет в света и максимална мощност от 490 к.с.

Получилата всеобщо признание технология с четири барабана осигурява максимално ефективно овършаване и създава голяма инерция за гладко преминаване на растителната маса по съкратен маршрут вътре в машината, както и щадяща обработка на сламата без разчупване на стръковете. При това ситата с автоматично нивелиране обезпечават максимално очистване при работа по терени с наклон до 17%. Кабината на комбайните CX диктува стандартите в бранша по отношение на видимост, удобство и ниски нива на шума (74dB(A)). Благодарение на двигателите Cursor със система за селективна каталитична редукция (СКР) ECOBlue™, моделите CX8090 напълно отговарят на стандарта за емисии Tier 4A. Този тип двигатели се характеризират с 10% по-нисък разход на гориво, както и значително понижение на въглеродните емисии.

Юбилейните модели CX8090 - съвършена комбинация от история и модерни технологии

Цветът на комбайните CX8090 ги отличава от останалите комбайни в бранша. Страничните капаци са боядисани в плавно преливащи нюанси на жълтото и оранжевото – от характерния за търговската марка New Holland жълт цвят до пищните оранжеви тонове на Claeys, символ на сливането на двете компании-гиганти. Кулминацията на това сливане е реализираното производство на модерни машини в наши дни. За да подчертаят знаменития произход на юбилейния модел комбайни, създателите му поставят върху корпуса придобилия историческо значение надпис „1952“ с оригиналния шрифт на Claeys.

Кабината е тапицирана с мека кожа, специално боядисана в отличителния за Claeys оранжев цвят с контрастираща черна обшивка. Облегалката за главата притежава сложна бродерия, която допълнително напомня на създаденото за повече от 60 години наследство от самоходни комбайни. New Holland работи в близко сътрудничество с фирмата за дизайн на Fiat – Centro Stile – за да се увери, че същността на оригиналния и новаторски модел MZ ще бъде въплътена в най-модерните стандартни комбайни CX8090.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.