1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Закъснели плащания за снегопочистване

Закъснели плащания за снегопочистване

С други думи казано зимата за земеделците

Всяка зима земеделски кооперации чистят снега по селата, а и не само. Основно те притежават подходяща за пробиването на огромните преспи техника. И всяка зима, типично по български, плащанията им се бавят. Затова с всяка следваща година броят на желаещите да ринат сняг намалява.

От няколко години фирмата на земеделеца Александър Сабанов сключва договори за почистване на снега от околовръстния път на Силистра и отсечката от добруджанския град  до Дулово. Основните проблеми, с които Сабанов се сблъсква всяка година, са налице и през  тази зима. „Граждани, които тръгват неподготвени в тежки зимни условия – закъсват. И когато техниката ни започне основното разчистване – има повече работа по измъкване на закъсали автомобили, отколкото  по самото шосе“, обясни Александър Сабанов.

С климатичните условия обаче е трудно да се преборят. Когато има силен вятър е почти невъзможно машините да излязат и да работят, каза Сабанов. Много хора казват: Защо не се чисти постоянно, денонощно? ... Просто има голяма опасност самата машина, която почиства – снегопочистваща техника, да закъса, поради липса на видимост“, обясни Сабанов.

Заради забавени плащания обаче, преди всяка зима броят на снегопочистващите фирми намалява. В същото време и сумите, които получаме, са ниски, оплакват се земеделците. Никой не иска да вади нови машини при усложнени зимни условия, защото приходите не са достатъчни за  ремонти, коментира Сабанов. „За печалба трудно може да се говори – покриваме си работните заплати, горе-долу горивата. И в крайна сметка, ако се счупи машината, сме под нулата задължително. В крайна сметка обаче с ниските ставки – няма как да очакваме велики неща да се случат“, добави още той.

Факт е, че българските общини нямат достатъчно средства. Затова е време държавата да повиши разходите за зимно поддържане, убеден е Сабанов. Само така няма да се стига до изразите, че има готовност за зимата, но тя винаги ни изненадва, допълни земеделецът.

Автор: Незабравка Кирова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.