1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Земеделците са недоволни от отсрочката за нивомерите

Земеделците са недоволни от отсрочката за нивомерите

Снимка:

Браншът е готов за нови протести, ако аргументите му не бъдат чути

Въпреки отсрочката за въвеждането на нивомерни и фискални устройства във ведомствените бензиностанции, фермерите продължават да твърдят, че отрасълът ще бъде поставен на колене, ако бъде принуден да изпълни изискването.

Мариела Йорданова - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в  Разградско и заместник-председател на сдружението в страната заяви, че от бранша продължават да очакват среща с министър-председателя Бойко Борисов. Според браншовиците, въвеждането на изискването за нивомерни и фискални устройства е отложено за 31 октомври, но фермерите не са съгласни по принцип с поставянето им. Направеният от Финансовото министерство компромис,  мобилните автоцистерни да бъдат освободени от изискването, също не удовлетворява фермерите. Те са категорични, че мобилната автоцистерна влиза в друг режим на регистрация и регулация, с по-високи изисквания. Така на земеделците се вменява друг бизнес, като транспорт на опасни горива, коментира Йорданова. Браншът е готов за нови протести, ако аргументите му не бъдат чути.

Припомняме, че през втората половина на юли ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводители организира демонстративно зареждане на тежка земеделска техника по бензиностанциите, с което показа на управниците, че изискванията на Наредбата са неприложими. Тогава, зърнопроизводителите за пореден път припомниха, че не ползват контрабандни горива и усилията на държавните органи за пресичане на каналите за незаконен внос, са насочени в грешна посока. Дни след влизането на Наредбата в сила, няколко народни представители внесоха поредния законопроект за промяна в Закона за ДДС, който въведе изискванията на нивомерни и фискални устройства на съдовете за съхранение на горива в земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.