1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 1 млн. подписа срещу използването на диви животни в цирка

1 млн. подписа срещу използването на диви животни в цирка

68% от участниците в допитване смятат това за жестоко

Един милион подписа под петиция за забрана на използването на диви животни в цирка събра европейската гражданска инициатива "Стоп на страданията в цирка". За да отбележат успешната кампания, членове на инициативата се събраха пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.
 
Инициативата под егидата на природозащитната организация "Еврогрупа за защита на животните и дивата природа", започна събирането на подписи през 2018 година. Сега тези подписи бяха връчени на две народни представителки от Европарламента, които ще ги предадат на Комисията.
 
Резултатите от допитване, проведено през февруари тази година в седем държави от ЕС, показват, че 68% от участниците смятат използването на диви животни в цирка за жестоко. Според респондентите такива животни не бива да служат за развлечение.
 
Към днешна дата забрана за диви животни в цирковете има в 19 от държавите членки. В три от тях забраната е за всякакви животни, дори и за коне и домашни кучета. Строги ограничения и правила за защита на животните в цирка има в други пет страни, както и в Обединеното кралство. Въпреки съществуващите ограничения в много държави все още е разрешено пътуващите циркове да преминават границите със своите животни, за да стигнат до страни, в които няма никакви забрани. Това представлява опасност за общественото здраве, както и за здравето на самите животни, изтъкват експерти.
 
Според организаторите на петицията в момента има 14 европейски държави с общо 254 цирка, в които се ползват диви животни. Начело е Германия със 75 трупи и 200 животни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.