1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 10-те най-големи стопанства са в Китай и Австралия

10-те най-големи стопанства са в Китай и Австралия

И десетте ферми са животновъдни

Сред десетте най-големи ферми в света няма нито една американска, нито пък европейска. Две от стопанствата с най-голяма площ се намират в Китай, а останалите осем са в Австралия.
 
С близо 1,4 милиарда души Народната република е държавата с най-голямо население в света и съответно има нужда от ефективно и продуктивно селско стопанство. Това обяснява и изграждането на големи животновъдни ферми, които да покрият търсенето на месо и млечни продукти.
 
Австралия от своя страна е слабо населена, но пък разполага с огромна площ, на която да развива селското си стопанство. Това позволява на страната да се превърне в един от най-големите износители на аграрна продукция. Интересното и в двата случая е, че сред мегафермите в Китай и на Петия континент няма нито една, отглеждаща полски култури. И десетте стопанства са животновъдни.
 
Големи и екстензивно работещи ферми за зърно и други полски култури има в Русия, Украйна и Съединените щати, но по площ те не могат да се мерят с китайските и австралийските.
 
Според различни източници най-голямата ферма в света, що се отнася до използваната площ, се намира в най-североизточния ъгъл на Китай, близо до границата с Русия. По официални данни стопанството е специализирано в производството на мляко, отглежда 100 000 крави и разполага с 9 милиона хектара. Разширението на фермата започна през 2015-та с идеята продукцията да се изнася в Русия, след като Москва обяви бойкот на западните храни. 
 
Втората най-голяма ферма също е в Народната република и също произвежда мляко. Тя е построена през 2011 година и разполага с 4,5 милиона хектара и 40 000 крави.
 
На трето място е най-голямото австралийско стопанство. То се намира в южната част на страната, разпростира се върху 2,5 милиона хектара и отглежда 17 хиляди говеда, с което излиза на челната позиция при производителите на говеждо месо в света. Всички животни се следят чрез имплантирани чипове, които събират данни за тяхното развитие и движение из огромния ареал.
 
Номер 4 съществува от 1876 година, има 1,7 милиона хектара и е първата ферма в света, използвала камиони за транспорт на говедата. За 50-те хиляди говеда се грижат 50 души, а за да стигнат до по-отдалечените части те ползват хеликоптер. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.